Инфлацията в САЩ продължи да се ускорява през март, достигайки

...
Инфлацията в САЩ продължи да се ускорява през март, достигайки
Коментари Харесай

В САЩ отчитат най-високата инфлация от повече от 40 години

Инфлацията в Съединени американски щати продължи да се форсира през март, достигайки най-високото си равнище от 1981 година насам, сочат данни на Министерството на труда, представени от Си Ен Би Си.

През март показателят на потребителските цени се увеличи с 8,5% в съпоставяне със същия месец на миналата година, надминавайки даже повишената прогноза на Dow Jones за годишна инфлация от 8,4%.

Този растеж съставлява най-високото равнище на цените в Съединени американски щати от дните на стагфлацията в края на 70-те и началото на 80-те години на предишния век. Нивото на инфлацията от 8,5% е най-високото от декември 1981 година насам.

Това значи, че растежът на действителните приходи от 5,6% на годишна база продължава да изостава от нарастването на разноските за живот.

Основната инфлация, в която не влизат цените на храните и силата, се увеличи до 6,5%, което пък е най-високото равнище от август 1982 година насам.

За да се бори с инфлацията, Федералният запас на Съединени американски щати стартира да покачва лихвените проценти, като упованията са централната банка да продължи да го прави при всяко последващо свое съвещание през тази година.

Цените на храните се покачиха с 1% на месечна и 8,8% на годишна база, като максимален растеж се следи при артикули като ориз, мляно говеждо месо, цитрусови плодове и пресни зеленчуци

Цените на силата набъбнаха с11% и 32% на месечна и годишна база, като бензинът нарастна с 18,3% по отношение на предходния месец.

Въпреки нарастванията, пазарите реагираха позитивно на новите данни. Фючърсите на фондовия пазар се покачиха, а доходността на държавните облигации понижа.

Един бранш, който беше главен мотор на инфлационния растеж, също утихна през март. Цените на  употребявани коли и камиони спаднаха с 3,8% на месечна база, макар че по отношение на същия месец на предходната година са с 35,3% по-високи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР