Инфлацията в Обединеното кралство достигна 41-годишен връх от 11,1% на

...
Инфлацията в Обединеното кралство достигна 41-годишен връх от 11,1% на
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания достигна 41-годишен връх от 11,1%

Инфлацията в Обединеното кралство доближи 41-годишен връх от 11,1% на годишна база през октомври, надхвърляйки упованията, защото цените на храните, превоза и силата не престават да оказват напън върху семействата и бизнеса в страната, написа Си Ен Би Си.

Икономисти, интервюирани от Ройтерс, предвидиха годишно нарастване на показателя на потребителските цени от 10,7%.

Въпреки въвеждането на държавната скица за ограничение на цените на силата, Службата за национална статистика сподели, че най-големият принос за нарастването на инфлацията  идва от растежа на разноските за електричество, газ и други горива.

„ Индикативните модели за оценка на инфлацията допускат предполагат, че показателят на потребителските цени е бил по-висок за последно през октомври 1981 година, когато прогнозата за годишния % на инфлация е била 11,2% “, уточни Националната статистическа работа на Англия (ONS).

На месечна база показателят на потребителските цени се е повишил с 2% през октомври.

Като цяло разноските за жилищни и битови услуги, които включват сметките за сила, са се повишили с най-високото ниво за всички времена - 11,7% през 12-те месеца до октомври 2022 година по отношение на 9,3% през септември 2022 година

„ През октомври 2022 година семействата заплащат приблизително 88,9% повече за своето електричество, газ и други горива, в сравнение с са плащали преди година “, сподели ONS.

„ Вътрешните цени на газа означиха най-голямо нарастване, като цените през октомври 2022 година бяха повече от два пъти по-високи от тези година по-рано. “

Храните и безалкохолните питиета също са съдействали доста за инфлацията, като са се повишили с 16,4% през 12-те месеца до октомври, с цел да доближат най-високия си годишен ритъм на растеж от септември 1977 година

Според Английската централна банка страната е изправена пред най-дългата си криза в историята, до момента в който държавното управление и централната банка се пробват да координират стягането на фискалната и паричната политика, с цел да обуздаят инфлацията.

Централната банка увеличи лихвените проценти със 75 базисни пункта по-рано този месец, осъществявайки най-голямото си покачване от 33 години, като по този начин главният лихвен % доближи 35.

Финансовият министър Джеръми Хънт ще показа нов фискален доклад в четвъртък и се чака да разгласи обилни нараствания на налозите и съкращения на разноските в опит да запуши дупка от над 50 милиарда паунда в обществените финанси на страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР