Инфлацията в Гърция скочи миналия месец до невиждани от средата

...
Инфлацията в Гърция скочи миналия месец до невиждани от средата
Коментари Харесай

Инфлацията в Гърция скочи до невиждани равнища

Инфлацията в Гърция скочи предишния месец до невиждани от средата на 1990-те години нива, достигайки 8,9 % на годишна база, заяви Гръцката статистическа работа, представена от в. " Катимерини ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Това се дължи главно на нарастването на цените на електричеството, както и повишаването на всички съществени артикули. Увеличението на цените е освен огромно, само че и бързо, като показателят на потребителските цени е повишен единствено за един месец с 2,7 % спрямо февруари 2022 година, отбелязва изданието. Последният път, когато инфлацията доближи сходно ниво, беше през март и април 1996 година (8,8 процента), а през април 1995 година равнището ѝ беше 9,4 %.

През предишния месец цената на електрическата енергия се увеличи със 79 % на годишна база, последвана от 68-процентно нарастване на цената на природния газ. Цената на мазута за отопление набъбна с 58,5 %, а на автомобилните горива (бензин и дизел) - с 29 %. Имаше и огромни покачвания на годишна база на цените на питателните артикули: хлябът нарастна със 7,6 %, месото - с 6,4 %, млечните артикули и яйцата - с 8,4 %, плодовете - със 7,8 %, а кафето - с 5,4 %. Особено огромен скок регистрираха цените на зехтина, растителното и слънчогледовото олио (с 19,9 процента) и зеленчуците (13,6 процента). Очаква се цената на хляба да се увеличи в допълнение заради проблеми с доставките на мека пшеница, отбелязва " Катимерини ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР