Инфлацията в еврозоната спадна през юни, но не достатъчно бързо,

...
Инфлацията в еврозоната спадна през юни, но не достатъчно бързо,
Коментари Харесай

Инфлацията в Европа падна до 5,5%, лихвите вървят нагоре

Инфлацията в еврозоната спадна през юни, само че не задоволително бързо, с цел да обезпечи доста облекчение на потребителите или да спре нови покачвания на лихвените проценти, предава Ройтерс.

Годишната инфлация понижа от 6,1% през май на 5,5% през юни в страните, употребяващи еврото, заяви Евростат. Въпреки този спад, централните банкери обявиха, че ще продължат да покачват лихвите, до момента в който инфлацията спадне до 2%, което смятат за най-хубавото равнище за стопанската система.

Цените на силата спаднаха, само че цените на храните се покачиха с 11,7% по отношение на година по-рано. Базовата инфлация, която изключва променливите разноски за храна и горива, се увеличи леко до 5,4%. В другите страни на еврозоната инфлацията варира, като най-високата е в Словакия с 11,3%. Германия регистрира 6,8%, а Франция - 5,3%. Някои страни, като Люксембург, Белгия и Испания, се отклоняват от задачата на Европейската централна банка от 2%.

Избухването на инфлацията се дължи на въздействието на събития като нахлуването на Русия в Украйна и възобновяване на световната стопанска система след пандемията от COVID-19 . Цените на силата и пшеницата спаднаха, само че инфлацията се отрази в услугите, които оферират компании, като разчистване на офиси, фризьорски услуги и медицински грижи. Това води до повишение на цените. Високите лихви затрудняват достъпа до заеми за покупка на жилища, коли и нови офиси и заводи, което води до спад в търсенето и рухване на цените.

Президентът на Европейската централна банка, Кристин Лагард, предизвести, че инфлацията е по-устойчива от предстоящото. Тя даде обещание нарастване на лихвите на идната среща на банката през юли. ЕЦБ към този момент е повишавала лихвите осем пъти, като референтната рента към този момент е 3,5%. Въпреки това, икономистите от Capital Economics чакат ново покачване на лихвите през септември. Малкият спад в производството в Европа наподобява повече на застоялост, съгласно Лагард, като главната прогноза на ЕЦБ не включва криза, само че има опасности в тази посока.
 Италия разкритикува ЕЦБ за непрекъснатото повдигане на лихвите
Италия разкритикува ЕЦБ за непрекъснатото повдигане на лихвите

Опростеният метод щял да аргументи повече щета, в сравнение с да е от изгода за ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР