Инфлацията в Еврозоната ще остане висока в близко бъдеще, така

...
Инфлацията в Еврозоната ще остане висока в близко бъдеще, така
Коментари Харесай

ЕЦБ готви ново увеличение на лихвите през март

Инфлацията в Еврозоната ще остане висока в близко бъдеще, тъй че нарастването на лихвения % на Европейската централна банка с 50 базисни пункта по-късно този месец е все по-сигурно, сподели президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пред испанската медийна група Vocento, представена от Reuters.

ЕЦБ към този момент увеличи лихвените проценти с 3 процентни пункта от юли и всъщност даде обещание още половин процентно нарастване на 16 март, само че неотдавна вложителите предвидиха още по-голямо нарастване поради неприятните данни за инфлацията.

Лагард разяснява, че маркираното нарастване в този момент е „ доста много евентуално “, само че тя също по този начин предизвести, че базовата инфлация, която филтрира нестабилните цени на храните и горивата, може да остане неприятно висока, даже когато общият % на инфлация спадне през идващите месеци.

В кратковременен проект главната инфлация ще бъде висока “, цитира Grupo Vocento думите на Лагард в неделя.

Няколко политици неотдавна предизвестиха, че покачванията на лихвените проценти на ЕЦБ би трябвало да продължат, до момента в който главната инфлация се обърне и стартира да пада и да се приближава към задачата на ЕЦБ от 2%.

Основната инфлация се увеличи до рекордно високите 5.6% предишния месец и някои политици се притесняват, че нарастването в този момент се дължи на скока на заплатите в бранша на услугите, което прави растежа на цените по-траен и сложен за спиране.

Трябва да продължим да подхващаме всички нужни ограничения, с цел да върнем инфлацията до 2%. И ще го създадем ", сподели Лагард.

Тя добави, че стопанската система на еврозоната се държи по-добре от опасенията и производството би трябвало да се форсира от съвсем достигната застоялост през последното тримесечие на 2022 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР