Инфлацията в еврозоната рязко спадна до 1,2% през май, показват

...
Инфлацията в еврозоната рязко спадна до 1,2% през май, показват
Коментари Харесай

Еврозоната с рязък спад на инфлацията и най-ниска безработица от 10 години

Инфлацията в еврозоната внезапно спадна до 1,2% през май, демонстрират данните, оповестени от Агенция Франс Прес. Анализаторите, интервюирани от компанията за данни „ Factset “, предвидиха по-скромно намаляване на инфлацията до 1,4% по отношение на 1,7% от април.

Междувременно безработицата в еврозоната е спаднала до 7,6% през април, при 7,7% през март. Това означи най-ниската ставка, записана в единния валутен блок от 19 страни от август 2008 година, написа БГНЕС.

Спадът на потребителските цени се оповестява ден откакто данните демонстрираха, че производството в еврозоната е спаднало до шестгодишно дъно през май. Това се съчета с опасенията, че разтърсванията в интернационалната търговия, породени от протекционистичната атака на американския президент Доналд Тръмп против Китай и други сътрудници, дестабилизират международната стопанска система.

Икономистите настояват, че доверието на вложителите е разтърсено от водената от Съединени американски щати комерсиална война, оказвайки напън върху шефовете на ЕЦБ да създадат повече за стимулиране на стопанската система, когато се срещнат в четвъртък.

Мощта на ЕЦБ обаче е лимитирана след години на доста ниски равнища и редица невиждани стъпки за стимулиране на кредитирането и растежа в Европа. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР