Инфлацията в България е близо два пъти по-висока отколкото в

...
Инфлацията в България е близо два пъти по-висока отколкото в
Коментари Харесай

Инфлацията в България е двойно по-висока от тази в Еврозоната

Инфлацията в България е близо два пъти по-висока в сравнение с в страните от еврозоната. За 2023 година инфлацията в страната ни е 4,7%, оповестиха от Национален статистически институт. А инфлацията в еврозоната е 2,9 на 100. От страните от еврозоната по-висока инфлация, в сравнение с у нас, има единствено в Словакия (6,6%), Австрия (5,7%) и Хърватия (5,4%). Най-добре във връзка с цените са в Латвия, където инфлацията за цяла година е единствено 0,9%.

През декември в България най-голямо нарастване на цените по отношение на предходния месец е регистрирано в секторите развлечения и просвета (+2,4%), заведения за хранене и хотели (+0,7%) и храни и безалкохолни (+0,7%). Намаление на цените има в групите превоз (-1,5%), облекло и обувки (-0,6%), и известия (-0,3%).

От главните храни за година най-вече са поскъпнали плодовете и зеленчуците - с над 11%, както и месото и месните артикули - с 10,6%. През последните месеци инфлацията понижава, само че в границите на две години покачването на цените е с 22,4%, а не всички хора са получили такова нарастване на заплатите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР