Инфлацията удари по джоба и стопаните на домашни любимциОт години

...
Инфлацията удари по джоба и стопаните на домашни любимциОт години
Коментари Харесай

Драстичен скок при цените на храните за домашни любимци

Инфлацията удари по джоба и стопаните на домашни любимци

От години Гроздан Володиев отглежда куче и котка. За издръжката на животните той уточни:

" До предходната година котката беше по-евтиният вид от кучето. Сега нещата се обърнаха. Ако цената на избраната храна за кучето преди беше 8 лева, сега тя минава 17-18 лева, даже може да се откри за 20 лева За котката - най-голямото нарастване е при консумативите за тоалетна. Преди силикона беше 4,60 лева, в този момент е 12 лева ", уточни той. По думите му в този момент издръжката на домашните му любимци месечно стига 60 лева, а преди тя е била към 20 лева Според него не стига, че се качва цената, само че и качеството понижава, отбелязва.

Поскъпването може да бъде засечено и в огромните вериги магазини, където също се предлага храна за домашни любимци. Илюстрираме с цената на чувал от 10 кг гранули за кучета от известна марка в междинния сегмент. От месец тя е 55 лв., а предходната година няколко месеца е била 41 лв.. Преди това е коствала 30 лв., като постоянно с понижението е предлагана за 19 лв.. Примери за забележителен растеж на цените могат да бъдат посочени и за друго обичано лакомство на четириногите - консервите и така наречен паучове.

Драстичният троен скок на храните за домашни любимци има единствено едно пояснение за Гроздан:

" Има далавера и тук. Понеже доста от огромните хранилища имат доста запас, който е бил на склад, в този момент те изкуствено оскъпяват своята продукция и по този начин са на доста по-голяма облага ".

Съмненията за далавера могат да бъдат доказани индиректно. В изискванията на тотална инфлация е обяснимо да нарастват и храните за домашни любимци, само че подозрителното е във въпроса " С какъв брой? ". Оказа се, че е допустимо нарастването да е в границите на формалното оповестения инфлационен показател, само че то се отнася за профилирани храни за кучета и котки, които по този начин или другояче са с висока себестойност.

Доктор Ива Георгиева е ветеринар със лична клиника. По думите ѝ няма значително повишаване на профилираната храна за болните животни, която употребяват в клиниката. Всяка година има някакъв растеж на цените в границите на 5 до 8%, добави тя и сподели, че през есента е имало актуализиране на цените, като чака и пролетта да има такова. Ако се вземе сумарно, това ще бъде под растежа на оповестената инфлация, уточни доктор Георгиева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР