Инфлацията ще продължи да се повишава през първата половина на

...
Инфлацията ще продължи да се повишава през първата половина на
Коментари Харесай

БНБ посочи къде удря бомбата на инфлацията

Инфлацията ще продължи да се покачва през първата половина на 2022 г. Причините за продължаващия растеж на потребителските цени са свързани със значителното повишаване на енергийните първични материали в края на 2021 година, както и допусканията за продължаващ напредък на верижна база на цените на някои от тях при започване на годината.

Това се показва в икономическия отчет на Българската национална банка за четвъртото тримесечие на предходната година. Тъй като той е подготвян по-рано, в него не са заложени отраженията от спора Русия-Украйна. 

Нарастването на интернационалните цени на храните и нарастването на разноските за труд на единица продукция също се подреждат измежду факторите с проинфлационно въздействие, съгласно специалистите на Българска народна банка. По подкомпоненти на хармонизирания показател на потребителските цени максимален принос за инфлацията през първото полугодие на 2022 година се чака да имат групите на услугите и на храните. 

През първото и второто тримесечие на 2022 година институцията предвижда опазване на растежа на външното търсене на български артикули и услуги, като се чака темпът последователно да се забави по отношение на следения през последното тримесечие на 2021 година

През първата половина на 2022 година се чака и опазване на наклонността към последователно

закъснение на растежа на депозитите на годишна база.

Предвижданото закъснение в темпа на повишаване на частното ползване в действително изражение ще лимитира и растежа на заема, се показва в икономическия отчет на Българска народна банка.

Същевременно към момента ниските лихвени проценти по заемите в комбиниране с плануваната висока инфлация при потребителските цени и запазването на упованията за продължаващо покачване на цените на жилищата ще подтикват търсенето на заеми от страна на семействата, предвиждат от централната банка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР