Инфлацията се понижи през ноември до 8,5% от 9,1% през

...
Инфлацията се понижи през ноември до 8,5% от 9,1% през
Коментари Харесай

Инфлацията в Гърция леко се понижава

Инфлацията се намали през ноември до 8,5% от 9,1% през октомври, заяви в петък Гръцкият статистически институт, потвърждавайки наклонността, следена и във краткотрайните данни за хармонизирания показател на Евростат, заяви гръцкото издание „ Катемарини “.

Забавянето е значително резултат от базов резултат, защото цените на силата в този момент се съпоставят с ноември 2021 година.
Важно значение за цените има и държавната поддръжка за цените за електрическа енергия, вследствие на което цените са понижени по отношение на ноември на миналата година с 5,3%. При мазута нарастването е 11,6%, при природния газ - 27,8%, като преди този момент нарастваше доста по-бързо (при 332% през септември), а при твърдите горива - 23,2%. Като цяло жилищната категория, която включва енергийни артикули и жилищни наеми, отбелязва растеж от едвам 4,8% в ценово изражение. От друга страна, покачването на цените на храните продължава, което демонстрира, че цикълът на инфлационен напън не е затворен. В категорията храни и безалкохолни питиета се следи растеж от 15%, основно заради повишаването на хляба и зърнените храни (18,7%), месото (16,7%), млечните артикули и яйцата (25,3%), маслата и мазнините (20,4%), зеленчуци (12,6%), кафе, какао и чай (11,9%).

Разходите за пътешестване със аероплан са се нараснали с 42,3% за една година, с такси с 32,9%.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР