Инфлацията може или да е достигнала своя пик, или да

...
Инфлацията може или да е достигнала своя пик, или да
Коментари Харесай

ЕЦБ: Инфлацията вероятно достигна своя пик


Инфлацията може или да е достигнала своя пик, или да е " доста близо " до него. Това съобщи заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос по време на тирада на конгрес в Милано.

Според него инфлацията " няма да нарасне доста през идващите 3 до 4 месеца ", след което чака тя да стартира да спада.

Де Гиндос обаче предизвести, че когато общата инфлация стартира да понижава, главната инфлация, която мери смяната в цените на стоките и услугите, като се изключи храните и силата, ще се увеличи.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, с цел да се бори с инфлацията, която доближи 10,7% в еврозоната през октомври, най-високата откогато стартира да се води статистика през 1997 година и надалеч над задачата на банката от 2%.

Инфлацията се подхранва от високите цени на природния газ, породени от съкращенията на доставките на газ от войната на Русия в Украйна и от тесните места в доставките на части и първични материали, защото търсенето се възвръща от рестриктивните мерки, наложени по време на пандемията от ковид.

В отговор централната банка увеличи своите индикатори с цели два процентни пункта от юли насам. Анализаторите чакат повече нараствания да дойдат от срещата на 15 декември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР