Инфлационният натиск в еврозоната е започнал да отслабва, но ЕЦБ

...
Инфлационният натиск в еврозоната е започнал да отслабва, но ЕЦБ
Коментари Харесай

ЕЦБ започна да печели битката с инфлацията

Инфлационният напън в еврозоната е почнал да отслабва, само че ЕЦБ няма да постави завършек на покачванията на лихвите, до момента в който не се увери, че инфлацията е поела още веднъж към 2%. Това съобщи старшият икономист на финансовата институция Филип Лейн, представен от Reuters.

ЕЦБ увеличи главната си рента с 3 процентни пункта от юли и дава обещание нарастване от още половин % през март с вярата, че по-скъпото финансиране ще ограничи търсенето задоволително, с цел да смъкна инфлацията от равнищата, които към момента надвишават 8%. По думите на Лейн по-високите лихви си проправят път през стопанската система, отразявайки се на цените на услугите и главните артикули, които изключват волатилните цени на храните и горивата.

Има обилни доказателства, че паричната политика стартира да работи. По отношение на силата, храните и стоките, има доста планирани знаци, които демонстрират, че инфлационният напън във всичките тези категории би трябвало да спадне много ", сподели Лейн.

Други високопоставени ръководители, измежду които членът на борда на шефовете Изабел Шнабел и шефът на Централната банка на Нидерландия Клаас Кнот, показаха опасения, че главната инфлация може да остане на едни и същи равнища и по този метод да продължи общата инфлация.

Лейн уточни три критерия за това ЕЦБ да постави завършек на покачванията на лихвите. Банката има потребност от по-ниски упования за инфлацията за тригодишния й планиран небосвод, както и постигането на прогрес във връзка с базовата инфлация. На последно място, от ЕЦБ би трябвало да стигнат до заключението, че паричната политика работи.

“След като лихвените доближат плато, ЕЦБ възнамерява да го остави на тези равнища и няма да ревизира проектите си незабавно, откакто главната инфлация стартира да пада доста ”, показва Лейн.

На въпрос какъв брой време лихвените равнища ще останат на територия, която лимитира икономическия напредък, Лейн дава отговор:

Може да е дълъг интервал от много тримесечия ".

Пазарите чакат лихвата по депозитите на ЕЦБ, която сега е 2.5%, да нарасне до близо 4% до края на годината. Въпреки че по-ниските цени на горивата доведоха до намаляване на инфлацията в последно време, Лейн споделя, че по-задълбочен взор върху данните допуска по-широкообхватен спад.

" Цените на дребно на стоките към момента са доста високи, само че междинният стадий е добър предсказател на ценовия напън " показва той.

Ценовият напън при услугите също отслабва, откакто предлагането се възвръща от проблемите по време на пандемията, което значи, че заплатите са нещото, което би трябвало да се следи.

Авиокомпаниите, хотелите и заведенията за хранене могат да възнамеряват по-добре потенциала си от предходната година, което понижава натиска върху цените от страна на предлагането. Ценовият напън е измършавял дотолкоз, че Лейн загатва за занижаване на прогнозата на ЕЦБ, която се чака на 16 март.

Той показва по-ниските цени на петрола и природния газ, отварянето на Китай, изобилната фискална поддръжка и покачванията на лихвите от страна на ЕЦБ като фактори, които натежават над инфлацията.

И въпреки покачванията на лихвите да си проправят път през стопанската система по-бавно от преди, резултатът може да е по-продължителен, така е малко евентуално ЕЦБ да се върне към негативните лихви.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР