Инфлационният ефект от приемането на еврото в Хърватия е бил

...
Инфлационният ефект от приемането на еврото в Хърватия е бил
Коментари Харесай

Борис Вуйчич пред депутати: Влизането в еврозоната е добавило само 0,2% към инфлацията в Хърватия

Инфлационният резултат от приемането на еврото в Хърватия е бил покачване с 0,2 процентни пункта. Паралелни калкулации на Хърватската централна банка са показвали 0,4 процентни пункта инфлационен резултат, само че действително е бил двойно по-нисък.

 

Това заяви гуверньорът Борис Вуйчич пред български депутати в Народното събрание.

 

Той взе участие в изключително съвещание на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, където показва опита на Хърватия за приемане на общата европейска валута.

 

Вуйчич уточни, че спекулациите с високите цени, свързани с присъединението към еврозоната, идват от така наречен " усещане за инфлацията ", което произлиза от новините и отразяването на цените по обособени артикули, само че статистическото премерване на отражението върху цялата потребителска кошница идва по-късно и демонстрира по-ниска инфлация.

 

" Информационната ни акция подкани жителите да обменят своите куни в евро още преди да влезем в еврозоната. И постигнахме 60 на 100 изкупуване още преди 1 януари 2023 година ", уточни Борис Вуйчич.

Той изброи другите стадии на подготовка, подхванати преди въвеждане на еврото.

 

Сред тях попадат ограниченията за информиране и отбрана на потребителите, правна хармонизация, техническа подготовка, с цел да могат касовите апарати и пос терминалите да проработят в новия режим, подготовка на държавния бранш.

 

Като значима стъпка Вуйчич уточни построяването на нов съвременен трезор, задоволително огромен, с цел да побере изтеглените от обращение куни. Такъв не е имало и е бил нужен нов. Той е издигнат от армията във военна база и е предан чартърен на Хърватската национална банка.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР