инфекция от нов тип води до смърт на невроните в

...
инфекция от нов тип води до смърт на невроните в
Коментари Харесай

Как са свързани коронавирусът и шизофренията?

зараза от нов вид води до гибел на невроните в мозъчната кора, освен при пациенти с тежки болести, само че и при тези, които не се нуждаят от хоспитализация. До този извод стигна група бразилски учени, които разгласиха резултатите от своите проучвания в електронната научна библиотека medRxiv, оповестява ТАСС. Изследователите имат вяра, че коронавирусът може да аргументи прояви на болести като шизофрения, болест на Алцхаймер и Паркинсон. " В случай на тежки пациенти се чака невронална гибел, защото те имат ниско кръвно засищане с О2, което е доста нездравословно за мозъка. Но когато се открият такива съществени промени при някой, който е прекарал леко или умерено заболяване, това към този момент е мотив за безпокойствие ", цитира портала на думите на един от координаторите на научната работа Даниел Мартинс ди Соуза от университета в Сао Пауло в Кампинас (Unicamp).
Учените са разкрили, че вирусът заразява астроцитите - кафези, които обезпечават връзка сред невроните и са виновни за тяхното хранене - и води до обилни промени в мозъчната кора, до недоразвитост на избрани области, които са свързани с промени в настроението. Именно този признак се следи най-често при изследваната група пациенти. „ Изправени сме пред доста пациенти, които даже откакто са били излекувани от COVID-19 преди към два месеца, към момента имат признаци на неврологични нарушавания: главоболие, несъразмерна унесеност, увреждане на паметта, загуба на усет и В някои редки случаи се следят спазми, макар че тези хора не са имали това преди ", сподели пред портала Клариса Лин Ясуда от Unicamp. " Това, което към момента не знаем, е какъв брой съществено е такова увреждане, без значение дали е краткотрайно или необратимо. Следователно ще следим нашите пациенти най-малко през идващите три години, с цел да разберем дали вирусът води до развиването на дегенеративни болести при тези, които ги имат. генетично влечение ", изяснява Ясуда.
 Изследване: Пушенето укрепва депресията и шизофренията Изследване: Пушенето укрепва депресията и шизофренията
Пушенето оказва помощ на депресията и шизофренията. Това споделят генетици, разгласили публикация в списанието Psychological Medicine, представено от...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР