Инфекциите могат да предизвикат всякакви реакции в човешкото тяло, а

...
Инфекциите могат да предизвикат всякакви реакции в човешкото тяло, а
Коментари Харесай

Изкуствен интелект следи пациентите за сепсис и намалява смъртността с 20%

Инфекциите могат да провокират всевъзможни реакции в човешкото тяло, а една от най-опасните е сепсисът. Това животозастрашаващо затруднение предизвиква стотици хиляди смъртни случаи всяка година. Но нова система с изкуствен интелект (AI), създадена в университета Джон Хопкинс, дава обещание да улавя основните признаци на ранен стадий и да предизвестява лекарския личен състав.
Сепсисът поражда вследствие на зараза, която провокира тежък имунен отговор в организма. Това слага началото на поредност от събития, които стартират с огромно инфектиране и могат да завършат с кръвни съсиреци, спукани кръвоносни съдове, органна непълнота или гибел.

Симптомите на сепсис обаче – такива като тресчица или замаяност – могат елементарно да бъдат сбъркани и сбъркани с признаци на други положения. А това затруднява диагностицирането в ранните му стадии. Проблемът е сериозен, тъй като пациент със сепсис може да се утежни бързо, като положението убива към 30% от тези, у които се появява.

Екипът на Джон Хопкинс се е постарал да употребява модернизиран изкуствен интелект за идентифициране на пациентите в риск. Той прави това, като проучва здравната история на пациента и я комбинира с настоящите признаци, клинични данни и лабораторни резултати.

Наречен „ Насочена система за ранно предизвестие в действително време “, изкуственият разсъдък наблюдава пациентите от момента, в който бъдат признати в болница, досега, в който бъдат изписани. Като ги следи непрекъснато, системата подсигурява, че няма да бъдат пропуснати значими или евентуално рискови медицински детайлности, предава technews.

Системата с неестествен разум към този момент е приложена в пет лечебни заведения като част от двугодишен опит, включващ повече от 700 000 пациенти. Нейната задача там е да изпраща ранно предизвестие до лекарите и доставчиците на здравни услуги, когато има причина за безпокойствие.

Според откривателите, системата е доста ефикасна и водеща до разкриване на сепсис приблизително шест часа по-рано от обичайните способи, при степен на сензитивност от 82%. Резултатът е доста понижаване на заболеваемостта, продължителността на болничния престой и, най-важното, понижение на смъртността с 18,2%.

„ Не са останали доста болести, които да водят до 30% смъртност, като сепсис “, споделя Нери Коен, президент на Центъра за нововъведения в опазването на здравето, който си сътрудничи с откривателите.

„ Това, което прави казуса толкоз противен, е, че е релативно постоянно срещан и към момента имаме дребен прогрес в разпознаването му задоволително рано, с цел да понижим доста заболеваемостта и смъртността. Намаляването на смъртността с близо 20% е удивително и значи доста избавени животи “, добавя Коен

„ Това е първият случай, при който AI се ползва „ до болничното легло “, употребява се от хиляди снабдители и виждаме избавени животи “, акцентира Сучи Сариа, водещ създател на проучванията. „ Изключителен скок е, системата ще избавя хиляди пациенти със сепсис годишно “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР