Индустрията отчете добро първо полугодие. Това стана благодарение и на

...
Индустрията отчете добро първо полугодие. Това стана благодарение и на
Коментари Харесай

Васил Велев: Подновяването на преговорите с Газпром е безалтернативно

Индустрията регистрира положително първо полугодие. Това стана посредством и на обезщетенията за цените на тока, въпреки и закъснели. Второто полугодие стартира с още по-високи цени на природния газ, което сложи в затруднено състояние фирмите, които го употребяват.

Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

За разлика от електрическата енергия, резултатът от тези свръхвисоки цени на природния газ отива в чужбина. Печалбите не се натрупат в български компании и не могат да бъдат преразпределени, съобщи той.

Настояваме да се договаря за по-ниски цени на природния газ и считаме, че това е допустимо. Има две благоприятни условия за понижаване на цената на природния газ за потребителите, които не се изключват взаимно – стартиране на интерконектора от 1 октомври и обновяване на доставките от " Газпром износ ". От тези две благоприятни условия растежът на цените може да се ограничи, като това може да спести 500 млн. лв. месечно, уточни Велев.

Много е значимо от 1 октомври да имаме понижаване на цената на придония газ. Много приказки се изприказваха, че " Газпром " не е сигурен снабдител и може да врътне кранчето. Този риск може да бъде избегнат с надвземане на количества газ, които да бъдат употребявани, в случай че доставките бъдат спрени, разяснява Васил Велев.

По думите му подновяването на договарянията с " Газпром " като " безалтернативно, тъй като се мери със стотици милиони месечно ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР