Индустрията на зелените технологии е един от най-бързо развиващите се

...
Индустрията на зелените технологии е един от най-бързо развиващите се
Коментари Харесай

Зелените технологии през 2023 г: Тенденции и предизвикателства


Индустрията на зелените технологии е един от най-бързо разрастващите се браншове в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Търсенето на технологии с нулеви въглеродни излъчвания е повишено неимоверно. Необходимостта фирмите да понижат своя въглероден отпечатък е от решаващо значение за постигането на световната цел за нулеви чисти излъчвания на CO2. Това е повратна точка за устойчивостта.

Устойчивото развиване изисква съдействие сред съидейници, започващи компании, софтуерни компании, корпорации, регулаторни органи и вложители, с цел да се реализиран значими промени. Новият отчет за пазара на зелени технологии, направен от ИТ компанията Beetroot, изследва трендовете, опциите и пречките в неговото развиване.

Тенденции

Индустрията на зелените технологии е един от най-бързо разрастващите се браншове в света, като единствено в базата Crunchbase са регистрирани над 1500 компании. Въпреки относително младата си възраст, тази промишленост към този момент е привлякла обилни вложения. През 2022 година ранните играчи ще наберат общо 31 милиарда $, а за организациите, занимаващи се с климатични технологии, са планувани 59 милиарда $.

Този бърз напредък обуславя неотложна нужда от разширение на устойчивите технологии, с цел да се реализиран амбициозните цели на света в региона на климата. С 82 ClimateTech еднорози, които към този момент се правят оценка на голямата сума от над 180 милиарда $, е ясно, че търсенето на устойчиви технологии се усилва. Светът се стреми да премине към по-зелено бъдеще. Зелените технологии ще заемат централно място и ще подтикват растежа на идващото потомство устойчиви „ еднорози ” и „ декакорни ”.

Ключови фактори

Няколко основни фактора оказват въздействие върху растежа на пазара на зелени технологии:

Предизвикателства

Растежът на пазара на зелени технологии се лимитира от бавното използване на политиките за чиста сила и нуждата от ясни рамки и разпореждания за привличане на вложения. Непостоянството на доставките на сила от възобновими източници и фактът, че актуалната инфраструктура към момента би трябвало да бъде изцяло подготвена за възобновими източници, също съставляват провокации.

Глобалният проблем с бавното одобрение на планове и високите финансови разноски за внедряване на зелени технологии също попречват растежа, както и неналичието на приспособени решения за справяне с неповторими екологични проблеми и дефицитът на гении в бранша.

Тенденции

През 2023 година се чака следните области на нововъведения да придобият по-голяма значителност:

Зелена промяна посредством софтуерни технологии

Цифровизацията и софтуерните технологии са основни фактори за реализиране на резистентен прогрес в бизнеса. 92% от фирмите се стремят да реализират нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2030 година, а софтуерът играе основна роля в измерването, намаляването и усъвършенстването на въглеродния отпечатък.

Софтуерните достижения трансформират промишлеността на зелените технологии – от събирането и разбора на данни до производството на възобновима сила. Ето някои от позитивните въздействия на цифровите технологии върху зелените нововъведения:

Вградена резистентност и зелено софтуерно инженерство

Цифровата епоха докара до нововъведения, съобразени с околната среда, само че също по този начин сътвори нови екологични провокации. До 2040 година промишлеността на осведомителните и информационните технологии (ИКТ) се прави оценка на 14% от международния въглероден отпечатък, като единствено центровете за данни употребяват зашеметяващите 2% от международната електрическа енергия.

За да окажат значимо влияние, разработчиците на програмен продукт би трябвало да отдадат приоритет на устойчивото създаване на програмен продукт от началото до края. Като се концентрират върху кода, архитектурата и съзнателния избор, разработчиците основават приложения, които са освен екологични, само че и оферират усъвършенствано потребителско преживяване, по-ниски разноски и стойност, като в същото време отделят по-малко въглеродни излъчвания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР