Индустриалците алармират, че вече има трайна тенденция на постоянен ръст

...
Индустриалците алармират, че вече има трайна тенденция на постоянен ръст
Коментари Харесай

АИКБ подкрепи лимитите за неимуществени обезщетения по Гражданска отговорност

Индустриалците сигнализират, че към този момент има трайна наклонност на непрекъснат растеж на сумите, които се присъждат от българския съд за неимуществени вреди

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поддържа предложенията за промени в Кодекса за застраховането и в Закона за отговорностите и договорите. В отворено писмо до ръководителя на парламентарната бюджетна комисия – Менда Стоянова, от АИКБ показват, че по новото Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 21.06.2018 година към момента няма методика, с която да се дефинират размерите на компенсациите за неимуществени вреди. Няма и законов предел на техния размер.

Припомняме, с цитираното решение на ВСК се разшири кръгът на лицата, имащи право да получат обезщетение за неимуществени вреди от гибелта на техни близки при ПТП (в този кръг към този момент са включени братята и сестрите на умрелия (починалата) и съответните възходящи и низходящи родственици от втора степен, както и всяко друго лице, което е основало трайна и дълбока прочувствена връзка с умрелия и търпи от неговата гибел продължителни морални болки и страдания).

От АИКБ показват, че към този момент има трайна наклонност на непрекъснат растеж на сумите, които се присъждат от българския съд за неимуществени вреди на близки на умряло лице. В комбиниране с разширението на кръга на правоимащите лицата, предизвикали неимуществени вреди, ще бъдат ангажирани със доста по-големи размери на дължимите компенсации. Липсата на методика обаче и на написани предели на сумите " основава неспособност да бъдат обосновавани размерите на присъжданите компенсации, а това е причина за неизбежна индивидуалност и причина за основаване на обществена неправда ".

Високите застрахователни предели предопределят потребността от високи застрахователни награди, с цел да могат застрахователните компании да посрещат заплащанията по застраховките. Последното е разумно, само че среща открит обществен отпор – застрахованите реагират остро и намерено враждебно на анонсите за повишение на застрахователните награди. Повече от несъмнено е, че немалка част от многомилионния авто парк у нас няма да бъде въобще застрахован при нужния в пъти по-висок размер на застраховките, показват от АИКБ. Оттам афишират, че поддържат нуждата от въвеждане на методика за установяване размера на имуществените и неимуществени вреди в случаите на увреждане здравето на лицата, които са потърпевши от непозволено увреждане. Индустриалците поддържат и въвеждането на законови предели за установяване на размера на неимуществените вреди на околните на умряло лице от непозволено увреждане.

От АИКБ са създали съпоставяне на междинните цени на застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите за 2016 година в европейски страни в евро, както и на компенсациите. От разбор на АБЗ по данни на " Insurance Europe " е видно, че присъжданите компенсации в България (средно към 95 000 лева на всяко лице) надалеч надвишават неимуществените вреди (морални болки и страдания) за околните на умрял в другите европейски страни. Обезщетенията в България внезапно надвишават европейските индикатори в безспорен размер.

Държава

Размери на компенсацията за неимуществени вреди ( " болки и премеждия " )

Пояснения

Австрия

10 000 – 20 000 евро съгласно правосъдна процедура

Белгия

1 500 – 24 000 евро

Има предели в табличен тип (методика), избрани в закон

Англия

Около 11 000 евро съгласно правосъдна процедура

Германия

5 000 – 15 000 евро предстоящ размер на компенсациите

Наскоро е признато законодателство, с което се вкарва опция за компенсиране на неимуществени вреди (болки и страдания) на трети лица при положение на неочаквана (мъчителна) гибел.

Гърция

Няма предели

Размерът на компенсациите се дефинират от съда.

Дания

До 13 400 евро

Има избран горен предел, съответната самостоятелна сума се дефинира със правосъдно решение.

Испания

10 000 – 90 000 евро

Според методика с предели в табличен тип, избрани в закон

Италия

24 020 – 331 920 евро

Според предели в табличен тип, прилагани от Милански съд и употребявани като модел в Италия за 2018 година

Малта

В законодателството не се плануват компенсации за неимуществени вреди в случаи на пътни произшествия

Румъния

8 836 евро

Словакия

Не се плануват компенсации за неимуществени вреди (морални болки и страдания) в случаи на пътни произшествия

Франция

6 000 – 30 000 евро

Има предели в табличен тип (методика), избрани в закон

Холандия

12 500 – 20 000 евро

Наскоро е признато законодателство, съдържащо предели в табличен тип (методика) за установяване на размера на компенсацията за неимуществени вреди (емоционална загуба)

Чехия

3 300 – 9 300 евро

Законово са планувани еднократно платими и закрепени компенсации

Полша

Няма предели

Размерът на компенсациите се дефинират от съда

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поддържа предложенията за промени в Кодекса за застраховането и в Закона за отговорностите и договорите, с които да се вкарат:
Делегация, посредством която Комисията за финансов контрол (КФН), Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и обществената политика да одобряват взаимна разпоредба за одобряване на Методика за установяване размера на компенсациите за имуществени и неимуществени вреди вследствие увреждане здравето на потърпевшо лице и за установяване на имуществени вреди на правоимащо повредено лице вследствие гибелта на потърпевшо лице;
Лимити на размерите на компенсациите за неимуществени вреди (морални болки и страдания) за околните на починал;
Съгласуваност сред Кодекса за застраховането и Закона за отговорностите и договорите по отношение на определянето на размера на компенсациите за неимуществени вреди (морални болки и страдания) за околните на умрял, за които би могъл да бъде длъжен причинителят на непозволеното увреждане (виновният водач) и неговият осигурител по застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите.

АИКБ поддържа и предлагането Гаранционният фонд да изготви план на методика, която да регистрира както най-хубавите интернационалните практики, по този начин и българската правна традиция и система на българското право.

Индустриалците поддържат към този момент направените оферти за установяване размера на неимуществените и имуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел. В случай на гибел на потърпевшо лице всяко от правоимащите лица, повредени от тази гибел, има право на еднократно обезщетение за претърпените неимуществени вреди в размер до:
20 000 лв. на брачен партньор, брачна половинка или лице, с което умрялото лице е било в общуване на брачен начала по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело до смъртта;
20 000 лв. на всяко дете, в това число осиновено дете;
20 000 лв. на всеки родител, в това число осиновител;
15 000 лв. на всеки брат или сестра;
5 000 лв. на друго лице, по изключение, заради основаните прочувствени връзки с умрялото лице по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело да гибелта.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР