Индонезия забранява транзакциите за електронна търговия в социалните медии в голям удар за TikTok

...
Индонезия забрани транзакциите за електронна търговия в социални медийни платформи,
Коментари Харесай

Индонезия забрани транзакциите за електронна търговия в социални медийни платформи, каза министърът на търговията в сряда, в удар върху приложението за кратки видеоклипове TikTok, което удвоява най-голямата икономика в Югоизточна Азия, за да стимулира бизнеса си с електронна търговия.

Правителството заяви, че този ход, който влиза в сила незабавно, има за цел да защити офлайн търговците и пазарите, като добави, че хищническо ценообразуване в социалните медийни платформи заплашва малките и средните предприятия.

Този ход идва само три месеца след като TikTok обеща да инвестира милиарди долари в Югоизточна Азия, главно в Индонезия, през следващите няколко години в голям тласък за изграждане на своята платформа за електронна търговия TikTok Shop.

TikTok, собственост на китайската ByteDance, има 125 милиона активни месечни потребители в Индонезия и се стреми да превърне голямата потребителска база в основен източник на приходи от електронната търговия.

Говорител на TikTok Indonesia каза, че ще преследва конструктивен път напред и е „дълбоко загрижен“ от съобщението, „особено как ще се отрази на прехраната на 6 милиона“ местни продавачи, активни в TikTok Shop.

Министърът на търговията на Индонезия Зулкифли Хасан каза в сряда пред репортери, че регламентът има за цел да осигури „честна и справедлива“ бизнес конкуренция, добавяйки, че е предназначен също да гарантира защита на данните на потребителите.

Той предупреди да позволим на социалните медии да се превърнат в платформа за електронна търговия, магазин и банка едновременно.

Новият регламент също така изисква от платформите за електронна търговия в Индонезия да определят минимална цена от $100 за определени артикули, които са закупени директно от чужбина, съгласно документа за регламент, разгледан от Reuters, и че всички предлагани продукти трябва да отговарят на местните стандарти.

TikTok логото е показано на табели извън офисите на компанията за приложения за социални медии TikTok в Кълвър Сити, Калифорния, на 16 март 2023 г. Логото на TikTok е показано на табели извън офисите на компанията за приложения за социални медии TikTok в Кълвър Сити, Калифорния, на 16 март 2023 г. Патрик Т. Фалън/AFP/Getty Images

Zulkifli каза, че TikTok има една седмица, за да се съобрази с регламента или да се изправи пред заплахата от затваряне. Заместник-министърът на търговията на Индонезия Джери Самбуага по-рано този месец посочи функциите за стрийминг на живо на TikTok като пример за хора, продаващи стоки в социалните медии.

Изследователската компания BMI каза, че TikTok ще бъде единственият бизнес, засегнат от забраната за транзакции и е малко вероятно този ход да навреди на растежа на индустрията на дигиталния пазар.

Пазарът на електронна търговия в Индонезия е доминиран от подобни на родната технологична фирма GoTo's Tokopedia, Sea's Shopee и Lazada на китайския гигант за електронна търговия Alibaba.

Транзакциите за електронна търговия в Индонезия възлизат на близо 52 милиарда долара миналата година и от тях 5% са извършени в TikTok, според данни на консултантската компания Momentum Works.

Индонезия е сред малкото пазари, където TikTok стартира TikTok Shop, тъй като се стреми да използва голямата си потребителска база в страната.

Неговите 125 милиона активни месечни потребители в Индонезия са почти равни с данните за потребителите в Европа и зад потребителите в САЩ с повече от 150 милиона. TikTok стартира услуга за онлайн пазаруване в Съединените щати по-рано този месец.

Реакциите на търговците на дребно бяха смесени.

 ВАШИНГТОН, ОКРУГ ОКРУГ – 07 АВГУСТ: На тази фотоилюстрация приложението TikTok се показва на Apple iPhone на 7 август 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. В четвъртък вечерта президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която забранява всякакви транзакции между компанията майка на TikTok, ByteDance, и граждани на САЩ поради съображения за национална сигурност. Президентът подписа отделна изпълнителна заповед, забраняваща транзакции с базираната в Китай технологична компания Tencent, която притежава приложението WeChat. И двете заповеди влизат в сила след 45 дни. (Снимкова илюстрация от Drew Angerer/Getty Images) ВАШИНГТОН, ОКРУГ ОКРУГ – 07 АВГУСТ: На тази фотоилюстрация приложението TikTok се показва на Apple iPhone на 7 август 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. В четвъртък вечерта президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която забранява всякакви транзакции между компанията майка на TikTok, ByteDance, и граждани на САЩ поради съображения за национална сигурност. Президентът подписа отделна изпълнителна заповед, забраняваща транзакции с базираната в Китай технологична компания Tencent, която притежава приложението WeChat. И двете заповеди влизат в сила след 45 дни. (Снимка илюстрация от Drew Angerer/Getty Images) Дрю Ангерър/Гети изображения

Фахми Ридо, продавач на дрехи в TikTok, каза, че платформата е начин магазините да се възстановят от удара, нанесен от пандемията Covid-19.

„Продажбите не трябва да са непременно чрез [физически] магазини, можете да го направите онлайн или където и да е“, каза той. „Всичко ще има порция.“

Но Едри, който се представя само с едно име и продава дрехи на голям пазар на едро в Джакарта, се съгласи с регламента и подчерта, че трябва да има ограничения за артикулите, продавани онлайн.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР