Индийският тийнейджър Доммараджу Гукеш стана най-младият шахматист, побеждавал Магнус Карлсен,

...
Индийският тийнейджър Доммараджу Гукеш стана най-младият шахматист, побеждавал Магнус Карлсен,
Коментари Харесай

Идва ли краят на доминацията на Магнус Карлсен? 16-годишен индиец срази световния шампион

Индийският младеж Доммараджу Гукеш стана най-младият шахматист, побеждавал Магнус Карлсен, откогато норвежецът стана международен първенец преди съвсем десетилетие.

На възраст 16 години, 4 месеца и 20 дни, Гукеш счупи предходния връх, владеене на сънародника му Рамешбабу Прагнанандаа, който победи международния първенец през февруари, когато беше на 16 години, 6 месеца и 10 дни.

“Победата над Магнус сигурно е специфична, само че не бях доста горделив от тази игра “, сподели Гукеш в прессъобщение, откакто победи Карлсен на онлайн шампионата по бърз шахмат Aimchess Rapid в неделя.

Карлсен изглеждаше че държи партията под надзор, до момента в който не направи основна неточност на 25-ия ход, която заплаши дамата му и бе необикновена за класата му. Самият той реагира извънредно прочувствено и мъчително при загубата от Гукеш.

“Бях в действителност отчаян, тъй като видях елементарен метод за победа, даже видях нещо още по-лесно, само че не бях видял опасността му да хване дамата ми в капан в средата на дъската “, съобщи Карлсен.

След като осъзна двойната опасност за своя цар и кралица, Карлсен прекара съвсем седем минути в обсъждане на опциите за идващия си ход, очевидно отчаян от себе си.

“Мисля, че Гукеш е извънредно впечатляващ в класическия шах в последно време. Може би тази бърза победа не беше партията, с която би трябвало най-вече да се гордее, само че да спечелиш постоянно е хубаво ”, разяснява още Карлсен.

Това беше второ проваляне за международния първенец за два дни от индийски младеж, откакто преди този момент той загуби и от 19-годишния Арджун Еригаиси. В първия ден на шампионата норвежката звезда съвсем претърпя още едно проваляне от различен индийски гений - 16-годишния Адития Митал, само че оцеля и измъкна реми.

Карлсен, който стартира шампионата, преследвайки петата си победа в Meltwater Champions Chess Tour тази година, също позволи шокираща загуба и от 18-годишния Шахрияр Мамедяров от Азербайджан.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР