Индийският премиер Нарендра Моди пристигна вчера в Съединените щати на

...
Индийският премиер Нарендра Моди пристигна вчера в Съединените щати на
Коментари Харесай

Индийският премиер Нарендра Моди е на държавно посещение в САЩ

Индийският министър председател Нарендра Моди дойде през вчерашния ден в Съединените щати на държавно посещаване, което се счита за крайъгълен камък във връзките сред двете страни и което ще задълбочи и разшири партньорството им, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.


Моди е бил в Съединени американски щати пет пъти, откогато стана министър-председател през 2014 година, само че визитата му, което ще продължи до събота, е бъде първото с цялостния дипломатически статут на държавна аудиенция.

То също по този начин е едвам третото държавно посещаване на задграничен водач в Съединени американски щати по време на президентството на Джо Байдън и третото на индийски водач в тази страна - знак за укрепването на връзката сред Вашингтон и Делхи и за изминатия от тях път, откогато бяха от противоположните страни на Студената война.

Моди кацна през вчерашния ден следобяд в Ню Йорк, където организира бизнес срещи и където през днешния ден ще означи Международния ден на йогата, преди да се насочи към Вашингтон. Довечера той има частна вечеря с Байдън, последвана от диалози в Белия дом и държавна вечеря в четвъртък.

Очаква се визитата да докара до разширение на съдействието сред двете страни в региона на отбранителната индустрия и високите технологии, като Индия ще получи достъп до значими американски технологии, които Вашингтон рядко дава на страни, които не са съдружници.

" Тази специфична покана е отражение на силата и жизнеността на партньорството сред нашите демокрации ", съобщи Моди преди отпътуването си. " Ще се срещна и с някои от водещите основни изпълнителни шефове, с цел да обсъдим опциите за повишение на нашите търговски и капиталови връзки и за създаване на устойчиви световни вериги за доставки ", добави той.

Моди се срещна с основния изпълнителен шеф на " Тесла " (Tesla) Илон Мъск, който съгласно източник на Ройтерс го е срещнал с проектите за основаване на база за произвеждане на електрически автомобили в Индия.

" Беше отличен и доста добър диалог ", сподели Мъск след срещата с Моди и добави, че възнамерява да посети Индия през идната година. " Убеден съм, че " Тесла " ще бъде в Индия и ще го направи допустимо най-скоро ", отговори Мъск на въпрос на кореспонденти за периодите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР