Индийският Chandrayaan-3 навлиза в лунна орбита в крачка по-близо до лунохода меко кацане

...
Индия се приближи една стъпка по-близо до извършването на контролирано
Коментари Харесай

Индия се приближи една стъпка по-близо до извършването на контролирано кацане на Луната, след като нейният космически кораб Chandrayaan-3 навлезе в лунна орбита през уикенда, приближавайки се към неизследвания южен полюс на повърхността.

Индийската организация за космически изследвания потвърди, че космическият кораб също е „претърпял успешно планирана маневра за намаляване на орбитата“ в актуализация в неделя на X, известна преди като Twitter. „Преоборудването на двигателите го доближи до повърхността на Луната.“

Очаква се корабът да кацне на Луната на 23 август. Ако успее, това ще направи Индия едва четвъртата страна, постигнала сложното постижение, след Съединените щати, бившия Съветски съюз и Китай.

Разработен от Индийската организация за космически изследвания (ISRO), Chandrayaan-3 се състои от спускаем апарат, задвижващ модул и марсоход. Целта му е да кацне безопасно близо до предизвикателния терен на Южния полюс на Луната, да събере данни и да проведе серия от научни експерименти, за да научи повече за състава на Луната.

Той излетя от космическия център Satish Dhawan в Шрихарикота в южен щат Андхра Прадеш на 14 юли, издигайки космическите амбиции на Индия и затвърждавайки статута й на нарастващ център на иновации и технологии.

Това е вторият опит на Индия за меко кацане, след като предишното ѝ усилие се провали с Chandrayaan-2 през 2019 г. Нейната първа лунна сонда, Chandrayaan-1, обиколи Луната и след това беше умишлено кацнала аварийно на лунната повърхност през 2008 г.

Индийските инженери работят по проекта от години.

exp Индия лунна мисия lu staut на живо | 071408ASEG1 | cnni world _00002801.png exp Индия лунна мисия lu stout на живо | 071408ASEG1 | cnni свят _00002801.png видео

Първата лунна мисия на Индия, Chandrayaan-1, откри водни молекули на повърхността на Луната. Единадесет години по-късно Chandrayaan-2 успешно навлезе в лунната орбита, но неговият марсоход се приземи аварийно на повърхността на Луната. Той също трябваше да изследва Южния полюс на Луната.

Космическата програма на Индия датира отпреди повече от шест десетилетия, когато тя беше нова независима република и дълбоко бедна страна, разтърсваща се от кърваво разделение.

Когато изстреля първата си ракета в космоса през 1963 г., страната не успя да се справи с амбициите на САЩ и бившия Съветски съюз, които бяха много напред в космическата надпревара.

Сега Индия е най-населената нация в света и нейната пета по големина икономика – и нейните космически амбиции се наваксват при Моди.

„Чандраян-3 създава сценарий за нова глава в космическата одисея на Индия“, туитна Моди малко след излитането миналия месец.

„Той се издига високо, издигайки мечтите и амбициите на всеки индиец. Това важно постижение е доказателство за безмилостната отдаденост на нашите учени. Поздравявам техния дух и изобретателност!“

Оттогава Индия е похарчила около 75 милиона долара за своята мисия Chandrayaan-3.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР