Индийската космическа станция Адитя-L1 (Aditya-L1) ще достигне на 6 януари

...
Индийската космическа станция Адитя-L1 (Aditya-L1) ще достигне на 6 януари
Коментари Харесай

На 6 януари Индийската космическа станция Адитя-L1 ще достигне крайната си дестинация

Индийската галактическа станция " Адитя-L1 " (Aditya-L1) ще доближи на 6 януари крайната си дестинация - точката на Лагранж L1, откъдето ще прави наблюдения на Слънцето, заяви Индийската организация за галактически проучвания (ISRO).

Първата индийска автоматизирана станция за проучване на Слънцето " Адитя-L1 " беше изведена в околоземна орбита на 2 септември.

Близо три седмици по-късно галактическият уред беше позициониран в траектория към точката на Лагранж L1, която се намира на 1,5 милиона километра от Земята. 

" Адитя-L1 " към този момент стартира да събира научни данни.

Aditya-L1 readies for crucial manoeuvre, set to reach solar perch on January 6
— Business Today (@business_today)
Основната цел на задачата, чието изстрелване беше отлагано неведнъж, е да изследва слънчевата корона, хромосферата и слънчевата радиация в разнообразни спектри.

Точки на Лагранж се назовават избрани позиции в система от две галактически тела, в които заради отсъствието на други сили, с изключение на гравитацията на първите две, трето тяло може да остане неподвижно по отношение на тях. Явлението е намерено през 1772 година от френския математик Жозеф Луи Лагранж, на чието име по-късно е наречено. За всяка композиция от две орбитални тела има пет точки на Лагранж, които се отбелязват като L1, L2, L3, L4 и L5. 

Някои от тях като L1 и L2 се употребяват за проучване на Космоса. Космическият телескоп " Джеймс Уеб ", да вземем за пример, се намира в точка на Лагранж L2, като това понижава количеството слънчева светлина и топлота, пречещи на работата му. 

" Адитя-L1 " е втората високотехнологична задача на Индия в дълбокия космос, откакто през 2013 година Индийската организация за галактически проучвания изпрати в орбита към Марс галактическият уред " Мангалиян ". 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР