Индия освободи кораба Руен“ и отвлечените български моряци. Похитителите на

...
Индия освободи кораба Руен“ и отвлечените български моряци. Похитителите на
Коментари Харесай

Индия освободи кораба „Руен“ и отвлечените български моряци


Индия освободи кораба „ Руен “ и отвлечените български моряци. Похитителите на кораба „ Руен “ са се предали и екипажът, измежду който има и седем българи, е бил освободен.
Новината бе доказана и от вицепремиера и външен министър Мария Габриел. „ С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 година транспортен съд „ Руен “, измежду които и седем български жители, беше освободен “, оповестиха от Министерство на външните работи.
Всички моряци са в положително здраве и сега се полагат усилия за тяхното завръщане в България.
 Руен Българска телеграфна агенция
Българският товарен транспортен съд „ Руен “, плаващ под малтийски байрак беше похитен през декември.

По-рано бе обявено, че кораб на индийските военноморски сили е прехванал отвлечения „ Руен “ и е изискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, заяви представител на индийските Военноморски сили, представен от Ройтерс.

Пиратите са разкрили огън по военноморския кораб в интернационалните води, добави представителят. Инцидентът се е случил през вчерашния ден.

Във Министерство на външните работи е бил извикан индийският посланик в София, като външно министерство е отправило спомагателна молба към индийската страна за подпомагане и предприемане на всички вероятни дейности за опазване на живота и здравето на екипажа.

„ Изказвам голяма признателност за съдействието на индийската страна в процеса по освобождение на българските моряци “, съобщи Мария Габриел.

Преди ден „ Руен “ беше забелязан да плава край крайбрежията на Сомалия. Британската компания за морска сигурност Ambrey изрази опасения, че плавателният съд може да бъде употребен за набези против търговски кораби, съобщи Ройтерс.
 Кораб Руен БТA
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР