Индия - най-многолюдната страна в света, след като изпревари Китай

...
Индия - най-многолюдната страна в света, след като изпревари Китай
Коментари Харесай

Индия умря! Да живее Бхарат!

Индия - най-многолюдната страна в света, откакто изпревари Китай по брой на популацията, тази седмица публично ще смени името си на Бхарат. Парламентът на страната се събира на изключително съвещание, на което се чака да гласоподава съответните конституционни промени.

Премиерът на страната Нарендра Моди към този момент употребява бъдещето название на Индия при надписването на поканите за международните водачи за форума на Г-20.

Председателят на адвокатската гилдия на Върховния съд Адиш Агарвала изясни, че държавното управление на Моди е изпълнило всички условия по закон за смяна на името. Държавата ни ще се разцъфти доста повече, когато се споделя Бхарат. " С името Индия ни назовават единствено британците ", разяснява Агарвала.

Новината беше приветствана от доста хиндуистки националистически водачи от ръководещата партия " Бхаратия Джаната " на Моди, които обявиха, че то съставлява отменяне на колониалното завещание на страната.

Бхарат е едно от античните имена на Индия, което в последните години стартира да се постанова в политическото и обществено пространство на страната.

Думата „ Бхарат “ има санскритски генезис и е формалното име на нацията на хинди, само че при връзката на британски език с други страни се употребява Индия. В Конституцията на страната името се употребява единствено един път - " Индия, т.е. Бхарат, е съюз на страните ", се споделя в член 1.

" Индия, това е Бхарат. Има го записано в Конституцията ", съобщи пред осведомителна организация Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи на Индия. " Приканвам всички да я прочетат ", добави той.



Колониалната история на Индия продължава да бъде сензитивен въпрос за доста индийци, най-много за националистите, които изискват Англия да признае и да се извини за своите ексцесии.

Британците нахлуха и подчиниха страната за към 200 години, до момента в който под управлението на Махатма Ганди не получиха самостоятелност през 1947 година

Бхарат/Индия следва стъпките на други страни като Турция, която изиска от интернационалната общественост да промени топонимията си на „ Türkiye “ вместо Turkey (пуйка в превод от английски).

НАТО към този момент употребява това име във всички свои публични известия за страната.

Бхарат/Индия е федерална република, състояща се от 28 щата и осем съюзни територии със система на парламентарна народна власт. Населението й надвишава 1,4 милиарда поданици, а стопанската система й е най-голямата в света, като изнася съвсем 20% от продукцията си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР