Индия бързо се превръща в новия епицентър на коронавирусa в

...
Индия бързо се превръща в новия епицентър на коронавирусa в
Коментари Харесай

Индия се превръща в новия епицентър на коронавируса в света

Индия бързо се трансформира в новия епицентър на коронавирусa в света, поставяйки връх за най-голямото нарастване за ден в случаите, оповестява Блумбърг. Експертите предвиждат, че скоро ще задмине Бразилия, и в последна сметка Съединени американски щати, като най-лошото огнище в международен мащаб.

Повече от 78 761 нови случая са оповестени в неделя, най-многото, което страната в миналото е отчитала за ден, а 971 смъртни случаи са регистрирани през днешния ден, което изтласква азиатската страна над Мексико като страната с третия максимален брой смъртни случаи в целия свят. По сегашната траектория огнището в Индия ще засенчи Бразилия след към седмица, а Съединени американски щати след към два месеца. И за разлика от Съединени американски щати и Бразилия, растежът на случаите в Индия към момента се форсира седем месеца след известието за първия й случай на ковид на 30 януари. Патогенът едвам е проникнал в обширните селски региони, където живее по-голямата част от нейното 1,3 милиарда население, след скока на случаите в пренаселените мегаградове.

„ Индия е втората по величина страна в света и една от тези със относително неприятна система за публично здраве. Затова е неизбежно огнището на Индия да стане най-голямото в света “, сподели Наман Шах, член на Националния институт по епидемиология в страната. „ Няма да е изненадващо, без значение от това какво прави Индия “, сподели Шах, член на екипа на индийското държавно управление по Covid-19.

От Филипините до Перу новият ковид основава неповторим проблем за бедните страни: гъсто натъпканите сиромашки квартали, в които живеят милиони жители, съставляват идеални условия за разпространяване на вируса, а икономическата им неустановеност значи, че заключванията, нужни за въздържане на патогена, са неприемливи.

В развиващия се свят стопанските системи са принудени да проработят още веднъж, даже когато вирусът към момента се разраства, бързо пълнейки недофинансираните лечебни заведения.

Списъкът с най-тежко засегнатите страни в международен мащаб надлежно се измести от богати към небогати. След като преди страни като Италия, Испания и Англия бяха с най-големите огнища и най-голям брой смъртни случаи, в този момент Съединени американски щати е единствената напреднала стопанска система в челната десятка измежду другите разрастващи се страни като Мексико, Перу и Южна Африка.

В Индия амбициозната национална блокировка, наложена през март, беше отстранена след два месеца, защото безработицата, гладът и всеобщата миграция на служащи, напускащи градовете пешком, станаха прекалено много за превъзмогване. Оттогава държавното управление на министър-председателя Нарендра Моди поучава популацията да „ живее с вируса “, като в същото време дава независимост на локалните чиновници да постановат ограничавания въз основата на обособените щати. Икономиката се сви с 18% през тримесечието до юни отпреди година, повече от която и да е друга огромна азиатска страна.

С изследвания на антитела в столицата Ню Делхи и други градове, които демонстрират, че броят на хората с признаци на предходна зараза е сред 40 и 200 пъти по-голям от формалния брой случаи, същинският размер на епидемията в Индия евентуално е доста по-голям от обявените 3,6 милиона инфекции. И има всички аргументи да се счита, че коронавирусът към момента е първоначално си в Индия. Голяма част от тежестта на ковид в страната до момента е паднала върху нейните световно свързани мегаполиси като Ню Делхи и Мумбай, само че в този момент заболяването стартира да се реалокира в селските региони, където живеят близо 900 милиона души, а здравната инфраструктура е нищожна. Липсата на проби и здравна помощ евентуално значи, че десетки инфекции и смъртни случаи не се регистрират.

„ Болестта минава от градски към селски региони, трансферира се от щати с по-добра здравна инфраструктура към други места “, сподели Раманан Лаксминараян, шеф на Центъра за стопанска система и политика на динамичността на болесттите, основан в Ню Делхи и Вашингтон, окръг Колумбия. „ Всичко това значи, че ще има повече смъртни случаи, само че те няма да бъдат регистрирани, тъй като няма да се записват на никое място. “

Правителството на Моди постоянно показва формалната смъртност в Индия от към 1,8% – измежду най-ниските в света – като доказателство, че ръководи разпространяването на вируса, даже и да не го сдържа. Но смъртните случаи евентуално са доста неотчетени. Анализ от трима икономисти от Националното бюро за стопански проучвания в Масачузетс откри, че смъртността на Индия е сходна на междинната стойност в международен мащаб.

„ Това, което сме създали, са забавени инфекции, само че не сме съумели да ограничим предаването “, сподели Лаксминараян. „ И това в никакъв случай няма да е допустимо в страна с величина на Индия и със здравната инфраструктура, която тя има. “
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР