Индексът на икономическата сила на седмичника НИН, както и други

...
Индексът на икономическата сила на седмичника НИН, както и други
Коментари Харесай

Професор Арсич: Икономическата сила на Сърбия е предпоследна в региона

Индексът на икономическата мощ на седмичника НИН, както и други стопански разбори демонстрират, че Сърбия по време на актуалното държавно управление е постигнала малко по-слаби резултати от междинните за прилежащите страни, до момента в който в някои години е над, а в други под приблизително, сподели професорът от Стопанския факултет в Белградския университет Милойко Арсич.


Сърбия, измерена посредством показателя на НИН за икономическата мощ на осемте страни от района за 2022 година, е на предпоследно място и " единствено Северна Македония е по-зле от Сърбия ", заяви седмичникът НИН.

На първо място е Хърватия с показател 7,25, втора е България (6,75), трета е Босна и Херцеговина (6,25), четвърта е Румъния (6,13), пета е Черна гора (5,38), шеста е Албания (5,13), седма Сърбия (5,00), а на последно място е Северна Македония с показател 3,25.

Арсич декларира, че показателят на НИН има значим принос за справедлив и обстоен обзор на икономическите резултати на Сърбия през дадена година спрямо резултатите на прилежащите страни и се пресмята въз основата на разнообразни индикатори, по този начин е допустимо да се получи относително цялостна картина на положението на стопанската система на дадена страна през дадена година, само че и да се оценят вероятностите и рисковете през идващите години.

„ Този тип показател е изключително значим за Сърбия, където през последното десетилетие най-важните медии, които са под контрола на държавното управление, показват икономическите резултати на Сърбия по привързан и от време на време неточен метод “, сподели Арсич.

По думите му изборният и преднамерен асортимент на стопански индикатори има за цел да поддържа предопределената теза, че Сърбия по време на настоящето държавно управление реализира най-хубавите резултати в района, които в същото време са най-хубавите в нейната история.

Арсич уточни, че за тази цел данните, съгласно които Сърбия е по-добра от прилежащите страни през тази година, са определени изборно, като се пренебрегват по-важните данни, съгласно които е постигнала междинен или под междинния резултат.

Както показва той, показателят на икономическата мощ на НИН, както и други стопански разбори, демонстрират, че Сърбия по време на актуалното държавно управление е постигнала малко по-слаби резултати от междинните за прилежащите страни, където в някои години е над, а в други под междинното.

Според растежа на Брутният вътрешен продукт в интервала от 2012 до 2022 година Сърбия е по-добра от Хърватия, Северна Македония и България, до момента в който останалите пет прилежащи страни имат по-бърз напредък от Сърбия, а сходни изводи се получават при сравняване на растежа на междинните заплати.

Що се отнася до равнището на междинните приходи в евро, през 2012 година Сърбия беше навръх медианата на прилежащите страни - половината от страните имаха по-високи приходи, а половината по-ниски от Сърбия, сподели Арсич.

Той добави, че през последните 11 години относителната позиция на Сърбия във връзка с заплатите леко се е влошила, като в това време Румъния и България са я изпреварили, а тя е изпреварила Босна и Херцеговина.

„ Подобни индикатори са в бездънен контрастност с пропагандата на управляващите, съгласно която Сърбия е икономическият водач в района през последните 10 години “, сподели Арсич. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР