Ина МИХАЙЛОВАКабинетът освободи бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен

...
Ина МИХАЙЛОВАКабинетът освободи бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен
Коментари Харесай

Hasta la vista*, Пацо!

Ина МИХАЙЛОВА

Кабинетът освободи някогашния началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев от поста общоприет консул на България във Валенсия. Известният като Пацо Терасата в началото отхвърли коментар, само че по-късно завладя ефира на националните малките екрани, с цел да упрекна кабинета в реваншизъм. Георгиев повтори тезата си от време на абсурда към назначението му за консул и разкритията за терасата му - че е нападнат от хора, наранени от работата му като началник на КПКОНПИ. И, както стана съвременно за ГЕРБ, Пламен Георгиев съобщи, че ще води каузи. Защото отзоваването му било политическо решение. Като назначението му, да прибавим единствено.

" Отзоваването на Пламен Георгиев закъсня девет месеца. Той в никакъв случай не трябваше да бъде назначаван, не виждам аргументи да му се дава естрада да се жалва по медиите

Наглостта към този момент не е на мода

в България ", написа в обществените мрежи Кристиан Вигенин. Всъщност, позицията на Българска социалистическа партия преди повече от две години още веднъж вади на дневен ред въпроса: с какво толкоз е значим проваленият ръководител на злополучната КПКОНПИ, че бе скоропостижно прикрит във Валенсия, а през днешния ден има наглостта да плаши със съд?

Кой е Пламен Георгиев?

Той бе назначен от третото държавно управление на Бойко Борисов за общоприет консул във Валенсия през август 2019 година Въпреки спорните данни за познанията му по испански език. Това провокира митинги измежду българската общественост в региона, а тогавашният външен министър Екатерина Захариева изясни, че за консулите не е наложително да знаят езика на приемащата страна. Пък и Георгиев поел ангажимент да напредне бързо, останалите качества ги имал. Днес отзованият консул споделя, че имал две оценки от Министерство на външните работи за работата си и " осъществяването надвишава условията ". И още, че той е правист, а 90% от работата в едно консулство е юридическа. Две години по-късно, въпреки всичко имаме вяра, че знае какво значат изрази като " Hasta la vista " и " basta " *.

Скорострелното тръгване на Георгиев за Валенсия бе предшествано от наложително подаване на оставка като началник на КПКОНТИ поради скандал с негов парцел в столичния квартал " Гео Милев ". Антикоруционният началник бе пропуснал да заявява тераса от 186 кв.м с барбекю, сауна и градини на покрива на своя апартамент на три етажа. Впоследствие същата тераса била ипотекирана пред банка. Георгиев и брачната половинка му придобили апартамент на стойност 293 274 лв., като от тях 189 500 лв. са от банков заем от ПИБ, а останалите - от продажба на унаследен апартамент в " Люлин ". Квадратурата на терасата, видно от станалия обществен нотариален акт, е 47,99 кв.м. Георгиев твърдеше, че терасата не е негова, а е обща част на постройката, заради което не е обект на самостоятелни собственически права и не предстои на обявление. Е, различен е въпросът, че достъп до покрива имаше единствено от жилището на Георгиев.

" Терасната стихия "

бе част от абсурда " Апартаментгейт ", обвързван с придобиване на жилища на по-ниски от пазарните цени от хора от управлението на ГЕРБ - Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други

Иначе кандидатурата на Пламен Георгиев за началник на КПКОНПИ бе посочена персонално от Бойко Борисов. Преди това той е бил зам.-министър на правораздаването в първия кабинет на ГЕРБ.

По-важното във визитната му картичка обаче е, че като прокурор Пламен Георгиев работи по някои от най-шумните каузи. По негово искане е бил подслушван починалият началник на митниците Ваньо Танов. По това следствие изтекоха скандалните записи " Ало, Ваньо ". Пламен Георгиев получи странна амнезия по тази инспекция, а и записите изненадващо май изчезнаха. Твърди се, че на тях имало диалог сред Борисов и Танов, в който министър председателят споделя на шефа на митниците да спре да се занимава с Михаил Михов (Мишо Бирата), тъй като го помолил президентът Георги Първанов. И Ваньо Танов, и Михаил Михов към този момент са покойници...

Пламен Георгиев работи и по първата инспекция за имотното положение на Цветан Цветанов през 2015 година Тя бе прекъсната. Установено бе, че разминаването в приходите е под нужния предел тогава от 250 000 лева, с цел да се пристъпи към конфискация на имущество.

За да допълним картинката, дано напомним, че когато се развихри абсурдът с терасата, Пламен Георгиев си взе дълга отпуска, а след инспекцията на Национална агенция за приходите подаде оставка и скоростно се върна в спецпрокуратурата, където прокурорската гилдия стремително го прегърна. И още нещо - инспекцията на Национална агенция за приходите против Пацо Терасата приключи със същия резултат като инспекциите на самия Пламен Георгиев като началник на КПКОНПИ против Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Делян Пеевски и други...

" Аста ла виста ", Пацо!

Вярно е, че Пламен Георгиев въобще не трябваше да отпътува консул във Валенсия. Явно обаче беше значимо да бъде прикрит и да бъде потулена не толкоз историята с неговата тераса, а да бъдат покрити " случаите ", по които той е работил. Въпросите " но Пацо " през днешния ден са доста.

След като кабинетът " бастиса " Пламен Георгиев, дали той ще се върне на работа в спецпрокуратурата? " Бастисани " ли са всички " случаи ", по които е работил Пламен Георгиев и други като него? Прокуратурата ще се занимава ли със случая " Георгиев " или за нея няма подобен проблем?

Един от любимците на Бойко Борисов е измъкнат отдолу под юргана. Защитничката му Екатерина Захариева, наранена от разкритията за ГЕРБ, пита в този момент в Народното събрание какъв брой са политическите назначения измежду дипломатите. Все едно не знае. Нека обаче от външно министерство, наред със статистиката, да кажат и какво са създали любимците Му зад граница. Колко пари сме похарчили за тях и какво сме получили - не под формата на барбекюта и тераси, а като страна и нация.

Иначе, " аста ла виста " за всички Пацовци и калинки. Колкото по-скоро - толкоз по-добре. Не единствено за тези зад граница, само че и тук - по министерства, организации, служби, комисии, общини. Иначе това държавно управление няма да успее да се измъкне от клопките, които моделът на превзетата страна е заложил на всички места.
Скандалната тераса на Пламен Георгиев e в историята. А неговите " случаи "?

* Hasta la vista - исп., " аста ла виста " - сбогом, довиждане, сбогом; basta - исп., " баста " - задоволително, стига

УЛИКИТЕ ОСТАВАТ

Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му (на Пламен Георгиев - б.р.)извънредно, минути след подаването й, като последна точка преди ваканцията и я одобриха без спор, с цел да го скрият още веднъж от гласност.

Подиграха се на Висшия правосъден съвет, който беше събран незабавно и изключително, с цел да го възвърне като прокурор.

Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по насила и безусловно голословно за общоприет консул във Валенсия, с цел да го скрият надалеч.

Подиграха се на целия кабинет, който го утвърди в рисково къс период, с цел да няма време за разискване, отново за да го скрият от гласност.

Подиграха се на българската общественост в Испания, като пращат там човек, който няма разбиране от дипломатическа и консулска активност, единствено и единствено да не нервира с наличието си в София.

Е, очевидно е доста значим. И кой се подиграва с хора и институции ли? Има единствено един, който може да обезпечи тази светкавична поредност от парадокси - Бойко Борисов. Браво за успеваемостта! Но помнете - трупът е прикрит, само че уликите остават!

(Кристиан Вигенин от името на " Българска социалистическа партия за България ", август 2019 г.)

ОТ МРЕЖ@ТА

Българска национална телевизия търси отговор на въпроса за какво бе отзован Пламен Георгиев.

Първо, какво има да се занимава Българска национална телевизия с този човек?

Второ, Българска национална телевизия не знае ли какъв брой явен е отговорът, че да го търси?

Трето, Българска национална телевизия зададе ли в миналото със същия хъс и в прайм-тайма въпроса за какво бе пратен там Пламен Георгиев?

Четвърто, не е ли по-правилно Националната телевизия, издържана и от моите налози, да пита за какво Прокуратурата не търси отговори за Пламен Георгиев?

(Николай Слатински, Facebook, 5.01.2022 г.)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР