Ина МИХАЙЛОВАГергьовски люлки се люлеяти децата малки пеят.Свети Георги нас

...
Ина МИХАЙЛОВАГергьовски люлки се люлеяти децата малки пеят.Свети Георги нас
Коментари Харесай

Люлейте се, гергьовски люлки

Ина МИХАЙЛОВА
" Гергьовски люлки се люлеят
и децата дребни пеят.
Свети Георги нас ни пази
от неистини и омрази.
Дай им, Свети Георги, мощ
като твойта великанска,
с цел да бъде светла, блага
и земята ни балканска. "
С тази ария най-малките участници във фестивала от група " Ежко Бежко " при Детска градина " Локомотив " в град Левски с ръководители Биляна Атанасова и Десислава Дихонова освен провокираха бурните овации на публиката, само че и получиха златни медали от професионалното жури. Със златни оценки се окичиха и децата от танцовия състав на група " Пчеличка " от Детска градина " Слънце " в Левски с ръководители Снежина Любенова и Иванка Парашкевова. 
 
 
Майското утро в град Левски събра дребни и огромни край пъстрите люлки, закачени на разлистените дървета. Защото люлеенето на гергьовските люлки стартира рано сутринта, на изгрев слънце. И продължава през целия ден. А силата от разлистените дървета се влива в тези, които се люлеят. И колкото по-високо " летят " люлките, толкоз растежът ще е по-голям.> Празничният ден в град Левски по традиция стартира с пресъздаване на българските национални обичаи на Гергьовден от домакините от Народно читалище " Георги Парцалев - 1901 ". Стопанката изми боядисаното в алено яйце с преди малко издоено мляко, помоли се на иконата на Свети Георги и до момента в който мъжете приготвят агнето за пещта, нарисува червени кръстчета по челата на децата. И дружно с младите невести насочи молебствия за добра и берекетна година, за здраве и мир. А след това заръча на ергена да залюлее най-личната мома, с цел да му стане тя господарка
Само дни преди най-големия български пролетен празник - Гергьовден, в град Левски още веднъж демонстрираха, че любовта към българското национално творчество придвижва в годините хубостта и багрите на танцовото, певческото и инструменталното изкуство.
Осмото издание на Фолклорния фестивал " Гергьовски люлки ", провеждан под патронажа на кмета на община Левски Любка Александрова, събра над 500 участници - 14 танцови и 23 певчески състава и самостоятелни реализатори. Повече от осем часа те пяха, свириха и танцуваха за наслада на многочислената аудитория, изпълнила най-новото украшение на града - Летния спектакъл.
" Радвам се, че дружно към този момент осма година левчалии свързват Фолклорния фестивал " Гергьовски люлки " с приближаващия огромен християнски празник Гергьовден. Тази година дружно с пазителите на българския национален танц, на българската ария и красивата шевица, които ще забележим на нашата сцена, ще изразим нашата обич към националното творчество ", сподели Любка Александрова при откриването на фестивала. И си пожела да пребъде любовта към всичко българско и родно. Както не секва възрожденската религия и възторг, с които левчалии пазят традициите и поддържат с дарителство тези, които дават сърце и душа за тях.
И тази година професионалното жури с ръководител проф. доктор Тодор Киров, началник катедра " Музикален фолклор и хореография " в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, имаше нелека задача. " Радостен съм, че толкоз младежи пазят нашето благосъстояние. Прекрасният Летен спектакъл е отлично място за осъществяване на фестивала " Гергьовски люлки ", който за поредна година събира стотици участници. Фолклорът е лицето на българина и се надявам, че ще го запазим ", сподели проф. Киров. 
За вестник ДУМА е голяма привилегия, че за осми път наш представител взе участие в авторитетното жури паралелно с преподавателите от НУИ " Панайот Пипков " в Плевен Елка Недялкова, Валентин  Недялков и Илиан Илиев.
В края на деня, изпълнен с доста музика, песни и танци, бяха раздадени 20 златни, 19 сребърни и 13 бронзови медала на певчески и танцови сформира и на самостоятелни реализатори от Левски, Плевен, София, Свищов, Пордим, Червен бряг, Габрово и доста други селища в страната.
Специалната премия на кмета на община Левски Любка Александрова получиха Фолклорният танцов отбор " Дъга " (14-18 г.) и Фолклорният танцов отбор " Дъга " (до 13 г.) с живописен началник Албена Кръстева от Плевен. Специалната премия на журито бе присъдена на  Танцовия състав " Незабравки " от Школата за национални танци " Орисия " в град Левски с живописен началник Павлина Генова.> Кметът на община Левски Любка Александрова награди с почетен плакет най-възрастния самостоятелен участник във фестивала - тромпетиста Богомил Иванов от НЧ " Съгласие 1895 " в село Стежерово. Най-малкият самостоятелен участник - 7-годишният Йоан Герчев от Частна школа в гр. Свищов, също бе отличен
От изгрев до залез слънце на сцената на Летния спектакъл в Левски пяха, свириха и танцуваха същинските пазители на традицията. Малки и огромни не стопираха да се люлеят под зелените корони на дърветата. Люлейте се, гергьовски люлки, с цел да са цялостни домовете ни със здраве и мощ...>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР