Имотният скандал около водещите фигури в Продължаваме промяната“ Даниел Лорер

...
Имотният скандал около водещите фигури в Продължаваме промяната“ Даниел Лорер
Коментари Харесай

Скандални подробности около покупко-продажбите на Асен Василев и Даниел Лорер 


Имотният скандал към водещите фигури в „ Продължаваме промяната “ Даниел Лорер и Асен Василев се разраства. Дадените от двамата пояснения освен не проясняват обстановката, само че и ускоряват подозренията. От документите по покупко-продажбите стават ясни и други основни елементи, които вършат връзката с купувача още по-проблемна.

Това разяснява в предаването „ (О)позиция “ репортерът на „ Сега “ Таня Петрова.

От дадените от Даниел Лорер пояснения и наличните документи по случая не се схваща нито по какъв начин той съумява да купи офиса си на „ Чаталджа “ 3 толкоз на ниска цена, нито по какъв начин съумява да го продаде супер скъпо. Лорер твърди, че ниската цена за пазаруване на офиса и останалите пространства към него се дължи на обстоятелството, че жилището е било изтърбушено, на недодялан градеж. В нито един миг къщата на „ Чаталджа “ не наподобява изтърбушена. Това проличава и по дадения ипотечен заем за нея в размер на 2,6 млн. лева от Прокредит банк при покупна цена от 1,85 млн. лева

Веднага след пазаруването ѝ е издадено позволение за градеж и е осъществено съществено преустрояване, завършило през 2021 година по думите на Асен Василев.

Няма данни Даниел Лорер да е поел финансова тежест към това изцяло преустрояване на парцела. Той твърди, че е влезнал с финансово присъединяване в договорката през 2020 година, което е отразено и в имотната му декларация. Там е записана сумата, на която през 2022 година действително е добито жилището – 351 950 лева Не се вижда той да имал друго финансово присъединяване в ремонта на парцела.

Лорер не дава безапелационно пояснение и по какъв начин по този начин е съумял да продаде парцела на пет пъти по-висока цена. Тук той акцентира, че е продал собствеността в изцяло приключен и мебелиран тип. Цената била висока поради това и поради нежеланието му да продава, в случай че не си заслужава сумата.

Дори да е по този начин, разликата в продажната цена на парцели в една и съща постройка продължава да е фрапантна, разяснява Таня Петрова.

„ СТВ Консълтинг “ продава своята част от парцела за 3 млн. лева При данъчна оценка от 793 815 лева парцелът е продаден 4 пъти над данъчната оценка.

Лорер продава своята част за 1,858 млн. лева При данъчна оценка от 188 148 лева това е 10 пъти над нея.

Интересен подробност е, че данъчната оценка на целия парцел след ремонта вместо да пораства, понижава. При първичната покупка през 2019 година цялата къща е с данъчна оценка 1,27 млн. лева, а след ремонта при предпродажбата през 2023 при сумирани две оценки – на „ СТВ Консълтинг “ и на Лорер, е близо 982 хиляди лева

Много значими въпроси остават без отговор и към момента на продажбата и намирането на покупател, счита Таня Петрова.

От обява в “Дойче Веле ” стана ясно, че в годината, когато кралицата на винетките Станислава Арнаудова купува постройката, компанията ѝ „ Интелигентни трафик системи “ е била на бизнес кръстопът. Министерството на финансите е внесло промени в закона за публичните поръчки /ЗОП/, които плануват да отпадне съществуващо изключение Закон за обществените поръчки да не се ползва при контракти за събиране на пътни такси. Т.е. медиаторите за винетките да стартират да се избират с социална поръчка, което значително би засегнало приходите на „ Интелигентни трафик системи “. Арнаудова възразява, МФ се съгласява с нея и се отхвърля от поправките. Според МФ казусът е фиктивен, тъй като по този начин или другояче Закон за обществените поръчки е неупотребим за такива контракти и има проблем от правно-технически темперамент със самото изтъкване на това изключение в закона. Затова МФ първо предложило изключението да отпадне, а след това се съгласило да го остави, както упорства компанията.

„ Дори да приемем тези пояснения, моментът, в който се случва тази връзка, е основен “, разяснява Петрова.

Общественото разискване на измененията в Закон за обществените поръчки е почнало на 9 юни и е завършило на 24 юни 2023 година Точно в този интервал стартира подготовката по покупко-продажбите за продажба на парцела. Тогава са изкарани скиците – на 23 юни, тогава са вземани решенията от едноличните притежатели на капитала на забърканите компании – „ СТВ Консълтинг “ и „ Си трейдинг 2016 “ на Станислава Арнаудова – на 22 юни. Така цялата договорка стартира да се приготвя, до момента в който МФ и купувачът си разменят позиции по тематика Закон за обществените поръчки. Възниква въпросът по какъв начин Станислава Арнаудова е схванала за продажбата на тъкмо този парцел тъкмо в този миг.

Остава без отговор най-важният въпрос – за правосъдния спор с американския жител Себастиян Бретшнайдер, шеф по корпоративното развиване на основаната в Ню Йорк компания със същото име CTW. Адресът за преписка с нея, посочен в уеб страницата ѝ, е на „ Чаталджа “ 3. Имотите са продадени малко преди Бретшнайдер да отбрани пред съда обезпечителна заповед в размер на 730 602 лева по бъдещо взимане в размер на 5 млн. лева Във връзка с тази заповед и други финансови проблеми компанията е подала молба за оповестяване в несъстоятелност, осведоми segabg.com
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР