Времето за пуловери: Експертите казват, че плетенето може да помогне на модата да бъде по-устойчива

...
Euronews/Canva – Copyright Популярността на плетенето нараства – но какво се крие
Коментари Харесай

Euronews/Canva Euronews/Canva – Copyright Популярността на плетенето нараства – но какво се крие зад това? От Саския О'Донохю Публикувано на 29/09/2023 - 07:15 Споделете тази статияБутон за затварянеfacebookFacebookfacebooktwitterTwittertwitterflipboardFlipboardflipboardизпратиИзпратиизпратиredditRedditredditmessengerMessengermessengerlinkedinLinkedinlinkedinvkVK<им src="https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg" width="48" height="48" alt="vk" class="u-show-for-medium" loading="lazy" fetchpriority="low" >

Докато климатичната криза бушува и марките за бърза мода са все по-често атакувани за ролята им във вредата на планетата, плетенето става все по-популярно - и някои казват, че може да допринесе за забавяне на глобалното затопляне.

РЕКЛАМА

През уикенда Лион беше в разгара на лудост с прежди, тъй като френският град беше домакин на фестивал на плетене.

Определен като „перфектното място да се потопите в света на тъканите и преждите”, може да изглежда като ниша, но плетенето става все по-популярно в цяла Европа.

С бушуващата климатична криза и с обвиняването на модната индустрия отчасти поради влошаването му, много модни любители търсят алтернативи.

Въведете: плетене.

Това е хоби, което е сравнително лесно за възприемане и е известно, че води до пристрастяване, когато овладеете от него. Плюс това, това е продължение на етоса „направи и поправи“, към който хората се присъединяват все повече и повече.

Euronews Culture разговаря с модни експерти, за да види откъде идва подемът в плетенето, как може да помогне на климата - и как да започнем.

Традиция на модния подиум

Независимо от сезона, вероятно ще видите някаква форма на плетиво по пистите на четирите модни столици – Лондон, Ню Йорк, Париж и Милано.

Просто миналата седмица италианската луксозна къща Fendi изпрати модели по пистата в различни итерации на плат като част от колекцията си пролет/лято 2024 г. - и те не бяха сами.

„Нещото при плетените платове е, че нямате нужда от тях, за да изглеждате абсолютно перфектно, има красота в несъвършенствата на една плетка, просто погледнете новата колекция AW23 Vivienne Westwood,” казва модният анализатор Дженифър Валдердорф пред Euronews Culture.

"Плетенето може да остане един от най-старите занаяти, който все още предизвиква стереотипи, но благодарение на нишовите социални медийни общности, дигиталната сфера и нарастващата екосистема от влиятелни лица и създатели на плетене, това забавено хоби получава нов живот. „

Тази писта включваше безброй „неизработени“ парчета, включително изтъркан тъмнокафяв пуловер с мотив на маймуна от пролетната колекция на Westood от 1993 г., отпечатан върху него – опирайки се на идеята, че облеклото не трябва да бъде „носете веднъж, хвърляйте далеч".

Мили Ейбрамс от Tribe Yarns се съгласява - казвайки, че популярността на плетивата на пистата и като носени от знаменитости вдъхновява много хора.

"Плетенето има обикновено се заклеймява като „старомоден“ и остарял... Въпреки това напоследък имаше вълна от знаменитости и влиятелни личности, които популяризират плетената мода, което доведе до рязък обрат за популярността на занаята“, казва Абрамс пред Euronews Culture. „По-младите поколения вече използват плетенето като забавен и модерен начин да изразят себе си, като създават стилни и уникални модни визии с ограничен бюджет“.

Може ли плетенето наистина да помогне на околната среда?

„Плетенето е бавен процес и всяка дреха може да отнеме много време, което означава, че хората, които правят свои собствени дрехи, ще имат по-малък, по-подготвен гардероб и е по-малко вероятно да купуват артикули на бързата мода, които не искат облекло“, според Реймънд Лам, моден експерт от Vendula London.

„Облеклото на бързата мода обикновено не е проектирано да издържи много дълго и понякога материалите не са достатъчно издръжливи, за да си струват поправката. Като плетат собствените си дрехи, производителите контролират какво използват и могат да гарантират, че използват висококачествени материали, за да гарантират дълголетието на дрехата," продължава Лам. 

„Влакната, използвани за плетене, са по-често естествени или естествени смеси, което ги прави по-устойчиви от синтетичните тъкани“, казва той, добавяйки, че хората, които се ангажират с проектите си за плетене, „имат чувство на гордост, че носят предмети, които сами са направили от нулата“.

Освен че са много по-подходящи от евтино изработените, масово произвеждани готови дрехи, много фенове на модата, които са започнали да плетат, казват, че това е начин да гарантират, че имат единствено по рода си парче , съобразени точно с техния стил.

"Плетенето е най-добрият занаят за популяризиране на устойчива мода и борба с изменението на климата. Тъй като повече хора създават сами модни артикули, това на свой ред означава, че има по-малко търсене на бърза мода" , обяснява Мили Ейбрамс.

Причината? „Плетенето помага за намаляване на емисиите на парникови газове, като осигурява висококачествени и дълготрайни дрехи, което води до по-малко гардероби за еднократна употреба… Това гарантира по-малко нужда от множество дрехи и по-скоро по-малък гардероб пълен с артикули, които се обичат“, добавя Абрамс.

РЕКЛАМА

Всеки ли може да започне да плете?

В момент, когато ние тъй като всички сме хронично онлайн, перспективата да оставим смартфоните си и да вземем чифт игли за плетене може да изглежда плашеща.

Ейбрамс казва, че това не е задължително и в действителност интернет може да бъде полезен инструмент, за да се справите с първия си проект за плетене.

„С наплива от онлайн уроци по плетене, усвояването на занаята никога не е било по-лесно. Сайтове като TikTok и YouTube имат изобилие от уроци стъпка по стъпка, които са лесни за разбиране и могат да бъдат достъпни отвсякъде“, казва тя.

„Общности и хора от всички сфери на живота може да се включи в тази практическа и осезаема дейност, което я прави не само изключително популярна, но и достъпна и ангажираща."

Ако сте по-малко пристрастени към интернет, има и редица офлайн начини да започнете по пътя на плетенето.

Въпреки упадъка на главната улица, много градове все още ще бъдат дом на поне един магазин за занаяти, който вероятно ще продава комплект за начинаещи - както и ще предоставя полезни съвет чрез собствениците.

РЕКЛАМА
Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР