Таван на цената на полетите в Италия: Къде ще се прилага и наистина ли ще направи самолетните билети по-евтини?

...
Таванът на цените ще се прилага за вътрешни полети, обслужващи
Коментари Харесай

Ограничението на цените ще се прилага за вътрешни полети, обслужващи Сардиния и Сицилия. Таванът на цените ще се прилага за вътрешни полети, обслужващи Сардиния и Сицилия. - Авторски права Canva от Публикувано на 10/08/2023 - 16:16

Изпълнителният директор на Ryanair определи ограничението на цените на полетите в Италия като „нелепо и незаконно“.

Италианското правителство планира да ограничи цените на вътрешните полети, за да предпази потребителите от рязко нарастваща инфлация.

РЕКЛАМА

Цените на полетите се увеличиха драстично през последната година. Задържаното търсене и завишените цени на горивата са отчасти виновни за внезапния скок на разходите. Но алгоритмите, които авиокомпаниите използват за определяне на цените на билетите, също изиграха роля.

Неотдавнашен анализ на италианския ежедневник Corriere della Sera хвърли това в светлината на прожекторите, когато разкри, че цените на полетите от Сардиния и Сицилия до Рим са до 830 процента над средното.

За да предпази пътниците от такива завишени разходи, италианското правителство одобри закон с декрет, който ограничава вътрешните самолетни билети, свързващи страната с континента. Това означава, че те не могат да бъдат с повече от 200 процента над средното по време на пиковите сезони или националните извънредни ситуации.

В момента девет от 10 нарушават това правило, според Corriere della Sera.

Указът също така забранява използването на „динамично ценообразуване“, определено от автоматизирани алгоритми за определени , ако води до „икономически щети“ за клиента. Това е част от по-широк стремеж на италианското правителство за използване на AI и защита на потребителите от нелоялни бизнес практики.

Авиокомпаниите обещаха да се борят срещу указа, като казаха, че той нарушава разпоредбите на ЕС.

Как работят алгоритмите за цените на полетите?

Авиокомпаниите използват алгоритми, за да задават и коригират цените въз основа на търсене и данни. Това понякога се нарича „динамично ценообразуване“.

Клиентските данни – като предишни търсения и покупки – може да повлияят на цените, заедно с продължителността на престоя, датата на резервация и датата на пътуване. Има също някои доказателства, които предполагат, че цените може да са по-високи при резервация от скъпо устройство като iPhone през Android.

Алгоритмите на авиокомпаниите също така вземат тарифи на конкуренти, пикови дати, предишни резултати от свръхрезервации (като напр. нивото на неявяване на пътници и пропуснати връзки) и предвидените цени на горивото, наред с други фактори.

Исторически данни и тенденции в резервациите за конкретни маршрути също могат да повлияят на ценообразуването на билетите, заедно с реални данни за продажба на билети.

В миналото ли са евтините полети? Ето защо вашето лятно пътуване е толкова скъпо Ферибот срещу спален влак: Сравних европейския транспорт без полети по отношение на комфорт, цена и CO2

Ще бъде ли ефективно ограничението на цената на Италия?

Ограничението на цената и ограниченията на алгоритъма на Италия се прилагат конкретно до вътрешни полети, обслужващи Сицилия и . Той има за цел да защити италианците, които първоначално са от островите, от несправедливи цени, когато летят до дома по време на пиковите периоди на пътуване.

РЕКЛАМА

Главният изпълнителен директор Еди Уилсън определи указа като „нелеп и незаконен“, според италианската информационна агенция Ansa. Той казва, че противоречи на законите за свободния пазар на ЕС и призова да бъде отменено.

Главният директор на бюджетната авиокомпания се срещна с министъра на икономическото развитие на Италия Адолфо Урсо в сряда, „за да започне конструктивен диалог за постигане на балансиран решения за пътниците и ”, написа министърът в Туитър.

Връщане към хаоса при пътуване? Въздушните пътници предупредиха, че може да се сблъскат с „предизвикателно“ лято

По-рано през седмицата Урсо обеща, че „няма да има повече алгоритми и търгове“.

През следващите два месеца подробностите за закона ще бъдат хеширани. Засега не е ясно дали базовата линия за тавани ще използва годишни или месечни средни стойности.

Някои са скептични относно ефикасността на закона, като президентът на Националния съюз на потребителите Масимилиано Дона нарече хода „дим и огледала за гражданите“ и „стимул за повишаване на цените“, съобщава италианският всекидневник il Fatto Quotidiano.

РЕКЛАМА

Други посочиха, че самолетни билети на цена от 200 процента от средната цена все още ще бъдат високо.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР