Именитата българска режисьорка Вера Немирова, аплодирана на най-престижните оперни сцени

...
Именитата българска режисьорка Вера Немирова, аплодирана на най-престижните оперни сцени
Коментари Харесай

Българката Вера Немирова номинирана за режисьор на годината в Германия

Именитата българска режисьорка Вера Немирова, приветствана на най-престижните оперни подиуми в света, е номинирана за режисьор на годината в Германия. Номинацията е на авторитетното списание Opernwelt, което отразява креативната продукция на най-хубавите оперни театри в света.

Високото самопризнание се присъжда на Вера Немирова за „ сензитивната благозвучност и почит към трансцендентността “ в нейния режисьорски прочит на операта „ Дон Карлос “ от Джузепе Верди в Sepmeroper – Дрезден. Сценографията на спектакъла е на Хайке Шееле, костюмите – на Фрауке Шернау, светлинен дизайн – Фабио Анточи, хореография – Алтеа Каридо, драматург – Кай Веслер, артистичен съветник – Соня Немирова. Премиерата се състоя на 22 октомври 2021 година

Заедно с Вера Немирова измежду номинираните за режисьор на годината е известният Кирил Серебренников, който след скалъпения правосъден развой против него и началото на съветската инвазия в Украйна, на която се опълчи, напусна страната и слага като заточеник в Европа: „ Нос “ по Шостакович в Мюнхенската опера и „ Вълшебният стрелец “ по Вебер и Уейтс в Операта на Амстердам. Другите номинирани в категорията са германецът Петер Конвични и норвежкият оперен режисьор Щефан Херхайм, който също работи в Германия.

Българката Вера Немирова е едно от най-ярките имена в актуалната оперна постановка в Европа. Родена в София, тя е потомка на рода Немирови – майкай е оперната певица и педагожка Соня Немирова, а татко й – оперниятрежисьор Евгени Немиров, наследник на писателя Добри Немиров. След гибелта на бащата фамилията отпътува за Рощок в Източна Германия. През 1996 година Вера Немирова приключва Музикалната академия „ Ханс Айслер " в Берлин със компетентност оперна постановка. През 1999 година приключва второ висше обучение със компетентност музикална постановка в медиите – видео, телевизия и кино. От 1998 година стартира независима режисьорска процедура с постановки в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Румъния, България.

Широк отзив в интернационалната преса намират нейните постановки на „ ГрафиняМарица " от Калман във Виена, „ Макбет " от Верди в Бон, „ Момичето от златния запад " от Пучини в Дойче Опер – Берлин, „ Сватбата на Фигаро " от Моцарт в Рига и доста още. От 2010 до 2012 година Вера Немирова осъществя цялата тетралогия на Вагнер „ Пръстенът на нибелунга " във Франкфурт на Майн под диригентството на Себастиан Вайгле.

През 2008 г.Вера Немирова за първи път работи в България. В Софийската опера и балет слага „ Момичето от златния запад " от Пучини. Следват „ Любовен балсам " от Доницети в София, „ Катерина Измайлова “ от Дмитрий Шостакович в Русе и Пловдив, „ Африканката “ от Джакомо Майербер в Стара Загора, „ Кавалерът на розата “ от Рихард Щраус в Русе, „ Ариадна на Наксос “от Рихард Щраус в Софийската опера и балет и други

През 2021 година Немирова слага „ Графиня Марица “ от Имре Калман на сцената на Варненска опера под диригентството на Ералдо Салмиери. В началото на тази година по покана на Виенската Щатсопера възвръща на нейната сцена своята режисура на „ Дама Пика “ на Чайковски от 2007 година, а 3 месеца по-късно във Варна прави напълно нов прочит на творбата. Спектакълът се трансформира в кулминационно събитие за 75-годишнината на оперния спектакъл във Варна и на Международния музикален фестивал „ Варненско лято 2022 “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР