Имената на най-богатите българи – братята милиардер Кирил и Георги

...
Имената на най-богатите българи – братята милиардер Кирил и Георги
Коментари Харесай

Замесени ли са братя Домусчиеви в трафика на кокаин за 50 млн. долара, открит на кораба „Верила“?

Имената на най-богатите българи – братята милиардер Кирил и Георги Домусчиеви, бяха забъркани въпреки и индиректно, великански интернационален наркоскандал, откакто на 19 декември полицията в Ирландия откри 300 кг кокаин на кораба им „ Верила “ и повдигна обвинявания на двама от 17-членния български екипаж. Арестуваните моряци са 35-годишният основен монтьор на кораба „ Верила “ Камен Петков и 32-годишният Никола Пенчев, като се чака в идващите дни и други моряци от кораба да се снабдят с обвинявания за трафик на дрога. Под правосъдна отговорност ще бъде притеглен и капитанът на кораба, като проверяващите към момента търсят доказателства за неговото физическо ангажиране в наркоаферата.

Скандалът с кокаиновия товар, открит на кораба „ Верила “, сигурно ще нанесе големи имиджови и финансови вреди на братята Кирил и Георги Домусчиеви, въпреки да е малко евентуално най-богатите българи да са забъркани в аферата, разясняват родни криминалисти. Очакванията са митническите и полицейските управляващи в Канада и в Съединени американски щати да започват инспекции на бизнеса на Домусчиеви поради зародилите подозрения, че техният транспортен съд е употребен за трафик на тонове дрога от Южна Америка към Канада и Европа. Преди да дебаркира на пристанището Фойнс на западния бряг на Ирландия, плаващият под малтийски байрак транспортен съд е пуснал котва в Квебек, Канада, като преди този момент е тръгнал от Сантос, Южна Бразилия. Корабът „ Верила е дебаркирал и в Хамилтън на езерото Онтарио, с цел да отплава на 8 декември към Европа, пресичайки Атлантическия океан.

 

Братя Домусчиеви имат фармацевтични фабрики в Канада и в Америка посредством сдружението си „ Хювефарма “. Известно е, че босовете на хегемона в родния футбол „ Лудогорец “ са притежатели на заводите „ Лауринбург “ в Северна Каролина, „ Лонгмънт в Колорадо и „ Ван Бюрен “ в Арканзас, в които работят над 200 индивида. Там се създават антибиотици, ваксини, хранителни добавки и ензими.

 

През 2019 година Кирил Домусчиев беше провъзгласен за почетен жител на щата Небраска от губернатора. Тази пролет пък в България по покана на Кирил Домусчиев гостува американският президент (1993-2001) Бил Клинтън.

 

В медиите в Ирландия към този момент се появи версия, спусната от локалната полиция, че хванатият кокаинов товар на „ Верила “ е благосъстоятелност на интернационалния наркокартел „ Кинахън “, учреден от ирландеца Кристиан Кинахън в края на 90-те години на предишния век. Към днешна дата Кинахън-старши, дружно с двамата си синове Даниел и Кристи, ръководи наркоимперия за над 1 милиарда $, а от ФБР дават премия от 5 милиона $ за информация, която би довела до арестите на незаконната ирландска фамилия.

 

„ Водещата версия на проверяващите в Ирландия е, че кланът Кинахън стои зад хванатата пратка кокаин на кораба „ Верила “. Предположенията са, че дрогата е била натоварена на пристанището в Сантос, Бразилия, като част от кокаиновия товар е разтоварен в Канада, а останалите 300 кг е трябвало да бъдат пуснати във водите край Ирландия, с цел да бъдат прибрани след това от членове на клана. Предполага се, че част от екипажа на българския транспортен съд „ Верила “ е бил вербуван против пари за преноса на дрогата.

Твърди се, че е постоянно срещана процедура в активността на клана „ Кинахън “ да вербува екипажите на товарни кораби за транспорт на огромни количества опиати, като за всеки кг дрога заплащането е сред 3000 и 5000 $ “, твърди полицейски източник.

 

Според думите му е доста евентуално американски или други презокеански служби да са подали информация до управляващите в Ирландия за кокаиновата пратка на кораба „ Верила “ поради честите курсове на товарния транспортен съд до Бразилия, Канада и Европа през последната година.

 

„ Братя Домусчиеви ще изгубят минимум 50 милиона евро, на колкото се прави оценка корабът им. Той ще бъде иззет от управляващите в Ирландия поради преноса на дрога “, безапелационен е Министерство на вътрешните работи източникът. Според думите му полицейските инспектори, които водят следствието в Ирландия, са потърсили помощ от България, с цел да открият възможната съпричастност на моряците от кораба „ Верила “ с родни трафиканти на дрога от интернационален мащаб.

 

В единственото си изказване до този миг притежателят на кораба „ Верила “ Кирил Домусчиев дефинира като клевети и неистини появилата се информация, че измежду задържаните моряци е някогашният фитнес инструктор на „ Лудогорец “ Николай Пенчев.

 

„ Той сега е пожарникар в Лондон, няма никаква връзка с кораба. Съдебните свидетелства на арестуваните моряци са чисти, другояче няма по какъв начин да ги качат на наш транспортен съд. Не е моя работа да давам изявленията.

 

Всяка компания си има оперативно управление и те вземат решение “, представен е Кирил Домусчиев от журналистката Соня Колтуклиева. Според осведомени в реалност става дума за съвпадане на имената с разлика от една писмен знак. Задържаният е Никола Пенчев, а не Николай Пенчев, който преди години фактически е работил като фитнес инструктор за Лудогорец ”.

 

Според данни от полицейското следствие, което се води в Ирландия, кокаинът е бил открит на кораба „ Верила “ благодарение на полицейски кучета, като преди този момент плавателният съд минал цели 6 митнически инспекции. Това породи подозрения, че и пристанищните управляващи в Лимерик може да са забъркани в наркотрафика.

 

Откритите 300 кила кокаин са били разграничени в шест пакета от 50 кг, опаковани в найлон, с обезпечена плавателност от избавителни жилетки и GPS предаватели, прикрепени към всеки пакет. Смятат, че контрабандистите са възнамерявали да изхвърлят дрогата в морето, с цел да ги приберат други. Фактът, че опиатите са били оборудвани с помощни средства за плаваемост и GPS тракери, допуска се, че те не са били предопределени за импорт във Фойнс. Не е ясно дали други количества към този момент са били оставени в морето, само че догатките са, че корабът „ Верила “ е пренасял доста повече дрога от хванатите 300 кила.

 

Корабът е бил подложен на инспекции, в това число една от съветските управляващи в Черно море предишния февруари, една от американската брегова защита в Тампа във Флорида предишния юли и една от канадските управляващи в Хамилтън предишния август. При нито една от инспекциите не са открити пропуски.

 

До този миг задържаните моряци Камен Петков и Николай Пенчев отхвърлят да сътрудничат на следствието. Те са уличени като трафиканти на дрога с помощта на ДНК материал, открит по пакетите с кокаин. Ирландската полиция обаче счита, че и други членове на екипажа са забъркани в трафика на кокаин, защото не е по силите на единствено двама моряци да пуснат в морето пакетите с кокаин, които след това да бъдат прибрани от трафикантите.

 

Братята Кирил и Георги Домусчиеви станаха притежатели на раздържавеното сдружение „ Български черноморски флот “ (БМФ) през 2008 година Отчетът на параходството за предходната година демонстрира 202 млн. лева доходи и 148 млн. лева облага, като рентабилността на компанията е близо 73 млн. лева Домусчиеви имат общо 32 кораба като всичките им морски съдове плават под малтийски знамена.

 

От БМФ разгласиха публична позиция по отношение на следствието в Ирландия, в която се показва, че все още има информация само, че корабът е арестуван и се организира профилирана полицейска акция по претърсването му във връзка със подозрения за присъединяване му в трафик.

 

„ Ако това бъде потвърдено по съответния подобаващ ред, то ще съставлява тежко закононарушение и в същото време жестоко тъпчене на полезностите, вътрешните правила, политики и процедури на Параходство Български морски флот “ АД, което е сдружение със 131-годишна история и с безупречна известност в интернационалното мореплаване “, показват от компанията, като подсигуряват, че ще откажат цялостно подпомагане на управляващите, с цел да се разкрие истината и отговорните да бъдат осъдени.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР