Имате стар лаптоп, който е потънал в прах с времето

...
Имате стар лаптоп, който е потънал в прах с времето
Коментари Харесай

Най-добрите Linux дистрибуции за по-стари компютри през пролетта на 2024-та

Имате остарял преносим компютър, който е потопен в прахуляк с времето и не знаете какво да вършиме с него? Можете да продължите да го употребявате, като инсталирате подобаваща Linux дистрибуция, която ще поддържа неговите хардуерни спецификации без особени проблеми.

По този метод ще можете да изпълнявате съществени задания като сърфиране в интернет, текстообработка, гледане на видеоклипове и слушане на обичаната ви музика.

В този материал ще разгледаме някои от най-хубавите Linux дистрибуции към сегашен ден, които можете да инсталирате на остарелия си компютър и да му вдъхнете нов живот.

Puppy Linux

Създадена през 2003 година от Бари Коулър, Puppy Linux е дистрибуция, която принадлежи към фамилията на леките дистрибуции на Linux. Тя е проектирана като лека и портативна система, която може да бъде стартирана на съвсем всеки компютърен хардуер.

Тя е много дребна. Заема единствено 300 MB памет и е проектирана с акцент върху лесното потребление и инсталиране. Като се има поради нейната преносимост, можете да я стартирате от USB стик, SD карта или различен инсталационен притежател.

Puppy Linux е изумително лек и може да работи единствено в оперативната памет, без да го инсталирате на твърдия си диск. По-новите версии заемат към 600 MB RAM (за 64-битовите системи) и 300 MB (за 32-битовите системи). Понастоящем най-новата версия е 9.5 (FossaPup64), която излезе на 17-ти септември 2020 година

Puppy е разполагаем за евакуиране за 32- и 64-битови архитектури и даже за ARM. Тя е идеална за инсталиране на дребни устройства като Raspberry Pi. Дистрибуцията е съвършена за остарели лични компютри, които нямат нужните спецификации за работа със актуалните Linux дистрибуции. Те постоянно имат високи условия във връзка с паметта и централния процесор.

Още незабавно Puppy Linux дава минималистичен работен плот с графичен интерфейс и съществени приложения. Това са да вземем за пример уеб браузър, Mplayer, AbiWord (текстообработваща програма), Gnumeric (електронна таблица). И още MtPaint (графичен редактор), Fotox (програма за обзор на изображения) и други.

Puppy Linux работи добре на системи с по-малко от 1 GB оперативна памет и се доставя с мениджъра на пакети Puppy, който поддържа.rpm,.deb и личните PET пакети.

Tiny Core

Ако сте си мислили, че Puppy Linux заема минимум памет, можете да видите Tiny Core. Разработен от плана Core, Tiny Core е 16 MB Linux десктоп. Да, вярно сте прочели, 16 MB! Ако не се неистина, това евентуално е най-малката и най-леката дистрибуция, която съществува все още на писане на тази публикация.

Най-новата версия на Tiny Core е 15 и излезе през февруари 2024 година Тя идва с съществени усъвършенствания и актуализации. Включително Kernel 6.6, GCC 13.2, Binutils 2.41 и Busybox 1.36.1, и това са единствено някои от тях.

Tiny Core всъщност е 16 MB графичен потребителски интерфейс, работещ напълно в оперативната памет. Той идва с десктопа FLTK/FLWM и е изцяло прецизиран. Получавате единствено ядрото, належащо за основаване на най-малък X десктоп.

Компактната му архитектура го прави стремително бърз при зареждането. За страдание се предлага единствено във версия за 32-битова архитектура. В момента обаче планът Tiny Core работи по преместването на ядрото на други платформи, в това число 64-битови процесори на Intel/AMD и ARM архитектурите.

Linux Lite

Друг кандидат за най-хубав за остарели машини е Linux Lite. Това е известна и лека дистрибуция, която ще вдъхне живот на остарелия ви компютър. Linux Lite е Linux дистрибуция, основана на Debian и Ubuntu, и идва с опростената и лесна за потребление десктоп среда XFCE.

Тъй като е основана на Ubuntu, можете да инсталирате софтуерните пакети от богатото и разнообразно вместилище на Ubuntu. Linux Lite е идеална за начинаещи, които минават от Windows към Linux, защото им дава всичко належащо за започване на работа.

Приложенията, включени в пакета на Linux Lite, включват LibreOffice, GIMP, VLC медиен плейър, браузър Firefox и клиент за е-поща Thunderbird.

Текущата версия на Linux Lite 6.6 се базира на Ubuntu 22.04.3 LTS. Тя идва с голям брой усъвършенствания, в това число поддръжката на 22 езика, нови тапети, нови набори от икони, последни версии на софтуера, ремонти на бъгове и усъвършенствания.

Трябва да се има поради, че 32-битовите ISO облици към този момент не са налични, като се стартира от Linux Lite версия 4.4.

AntiX Linux

AntiX е бърза и лека Linux дистрибуция, основана на постоянния Debian. Тя употребява мениджъра на прозорци icewm, който не изисква огромни компютърни запаси и ви разрешава да я употребявате на хардуер с ниска продуктивност.

Целта на AntiX е да сътвори опростена, минималистична, пълнофункционална и гъвкава операционна система, идеална както за начинаещи, по този начин и за напреднали консуматори. Тя работи удобно на множеството лични компютри, изключително на по-стари системи с 512 МВ оперативна памет.

Като черешка на тортата AntiX може да се употребява като стартов диск за бързо зареждане на система с развалена файлова система на Linux. Той може да бъде стартиран и като „ жива “ операционна система на USB памет без никакви проблеми.

Най-новата версия на Anti X е версия 23.1, издадена през февруари 2024 година

Sparky Linux

Sparky Linux, също основана на Debian, е пълнофункционална и лека Linux операционна система с най-малък графичен потребителски интерфейс и мениджъра на прозорци Openbox. Тя се доставя с авансово конфигуриран главен програмен продукт, който работи непосредствено след инсталирането.

Sparky се предлага в 3 разновидността за осъществяване на разнообразни задания.

GameOver: Предлага се с десктоп средата Xfce и е съвършен за игри. Мултимедия: Идеална за поддръжка на аудио и видео. Също идва с Xfce. Rescue (Спасяване): Използва се основно за коригиране на развалена система и идва с минимална апаратура без X сървър.

Peppermint OS

Peppermint е бърза и лека десктоп Linux операционна система, проектирана за улеснение на потребителите и усъвършенствана за по-стар и нископрофилен хардуер. По подразбиране тя се предлага с десктоп средата XFCE с персонализирания файлов управител Thunar.

Peppermint е минималистична операционна система, която не включва никакви спомагателни пакети, с изключение на тези, нужни за работата на системата. Това ви дава опция да решите кои пакети да добавите в допълнение към главните.

По време на писането на този материал най-новата версия е основана на Debian 12. Всъщност има две версии, които могат да бъдат изтеглени – една, основана на Debian 12, и една, основана на Devuan.

Trisquel Mini

Trisquel Mini е друга лека и постоянна Linux дистрибуция, основана на Ubuntu. Подобно на PepperMint OS, тя идва с щадящата ресурсите среда LXDE и олекотената система X Windows вместо тежката и ресурсоемка среда GNOME.

След инсталацията получавате главните приложения и помощни стратегии за съвсем всички категории: офис, графика, аксесоари, интернет, систематични принадлежности и други Така да вземем за пример тя включва текстообработваща стратегия AbiWord, Browser A (уеб браузър), Xfburn (графичен интерфейс за запис на компактдискове), скенер за документи и други Запознайте се с всички приложения.

Trisque Mini 11.0 е най-новата версия на плана и е основана на Ubuntu 22.04 LTS.

Bodhi Linux

Bodhi Linux е олекотена дистрибуция, чиято философия е да сътвори минимална базова система, която дава на потребителите свободата и гъвкавостта, от които се нуждаят, с цел да конфигурират желаните от тях софтуерни пакети. Тя е основана на Ubuntu и се доставя с мениджъра Moksha Windows.

По подразбиране той се предлага единствено с главния програмен продукт, нужен за започване на работа, като уеб браузър, файлов браузър и терминален емулатор. Най-новата версия на Bodhi Linux 7.0.0 излиза през август 2023 година

LXLE

LXLE е семпла и елегантна олекотена Linux дистрибуция, която може да се употребява за възкръсване на остарелия компютър. Това е пълнофункционална операционна система, която идва с усъвършенстваната десктоп среда LXDE, която не изисква огромни систематични запаси.

Той се базира на Lubuntu – олекотената Linux дистрибуция, основана на Ubuntu и работеща с десктоп средата LXDE. Проектирана е по този начин, че да бъде идеалният избор за по-стар хардуер.

Целта на актуализацията на Lubuntu е да я направи допустимо най-компактна и да може да се конфигурира на всеки компютър. Според главния уеб уебсайт тя е предопределена да размени Windows XP, Vista и 7.

MX Linux

MX Linux е Linux дистрибуция от междинен клас, която съчетава непоклатимост, висока продуктивност, елементарност и грациозност, с цел да ви даде постоянна операционна система. Още след инсталирането тя предлага приложения, като да вземем за пример медийния плейър VLC, уеб браузъра Firefox, пакета LibreOffice и Thunderbird.

Най-новата версия е MX Linux 23.2, показана на 22-ри януари 2024 година Водещата десктоп среда е XFCE, само че се предлага и в KDE вид и Fluxbox с ядрото версия 6.1.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР