Имаше процедура, приета в парламента за закупуване на самолети, там

...
Имаше процедура, приета в парламента за закупуване на самолети, там
Коментари Харесай

Йотова: Още през 2016 г. има решение на НС за закупуване на самолетите


Имаше процедура, призната в Народното събрание за закупуване на самолети, там имаше и посочени периоди. Служебното държавно управление само е спазвало тази процедура, призната с гласовете и на ГЕРБ.

Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в студиото на бТВ. Още 2016 година има решение на Народно събрание за закупуване на бойни самолети и то би трябвало да се съблюдава, акцентира Йотова, като добави, че става дума за доста пари.

По въпроса за посочването на Русия като съществена опасност в отчета за национална сигурност Йотова съобщи, че казусът на този отчет е неговата анонимност. В качеството си на евродепутат аз доста пъти съм чела това мнение за Русия – това е един текст, който го има във всички европейски документи, той просто е пренесен в българския отчет, сподели Йотова. Според нея в документа липсват доста от сериозните закани пред националната сигурност, като миграционния напън, проблемите с центровете за настаняване. Това, че над 200 хиляди българчета не за обхванати от просветителната система, също е опасност за националната сигурност, сподели вицепрезидентът. Ако по-рано един човек от фамилията е ходел на гурбет в чужбина, в този момент задачите фамилии се изнасят и това също е опасност за националната сигурност.

Йотова акцентира, че би трябвало съществено да се работи с българите в чужбина. По мотив визитата си в Димитровград тя изясни, че би трябвало в учебното заведение „ Хр. Ботев “ да има и българска паралелка. По мотив закона, признат от украинската Рада, който ощетява над 200 хиляди индивида от българската диаспора да учат български, Йотова съобщи, че българското държавно управление е закъсняло с реакцията си. Българската общественост също не знаеше за този закон, който ги ощетява – не е редно един закон, който лишава такива права, да не бъде разискван в тези общности.

От Европейска комисия съвсем нищо не зависи за приемането на която и да е страна в Шенген. Европейския съвет изключително ревниво пази правата си в това отношение. Не съм уверена дали този въпрос попада и в нашето председателство. Йотова акцентира, че същинското решение за Шенген не зависи от мнението на ръководителя на Европейска комисия Жан Клод Юнкер, а е значимо когато Холандия и Германия поддържат влизането на България и Румъния в шенгенското пространство. Френският президент Макрон съобщи, че е нужна промяна на цялостната шенгенска система, подсети вицепрезидентът. Участието на България в реформирането на Шенген би било добре да се разиска още занапред, акцентира тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР