Имаше най-различни опити за провокация, мисля, че ние се държахме

...
Имаше най-различни опити за провокация, мисля, че ние се държахме
Коментари Харесай

Министър Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация в РСМ

Имаше най-различни опити за провокация, мисля, че ние се държахме по допустимо най-правилния метод - по този начин, както изисква виновното политическо държание, по този начин, както изисква държавническото държание, сподели в Благоевград вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Коментарът Демерджиев беше изработен няколко часа, откакто българска делегация постави венци на гроба на Гоце Делчев в църквата „ Св. Спас “ в Скопие.

„ Декларациите бяха, че всички български жители ще бъдат гладко позволени, с цел да почетат паметта на Гоце Делчев. Както видяхме, това не се случи. Аз неведнъж заявих обаче на моя сътрудник, че сходен метод не показва доверие и почитание, такова, каквото си дължат двата народа “, сподели пред публицисти в Благоевград министър Демерджиев.

Многократно приканих ние като политици да демонстрираме различен, друг от този път, а точно пътят на взаимното доверие и почитание, който ще ни изведе там, където те заявяват, че са тръгнали и там, където ние се намираме – пътят на Европейското семейство, сподели още вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

Коментарът министър Демерджиев направи пред публицисти в Благоевград, откакто сервира цветя пред Мемориала на Делчевия жанр в двора на храм „ Въведение Богородично в Благоевград “ по отношение на днешните събития по граничните пунктове с РСМ и забавеното прекосяване в прилежащата страна.

На журналистически въпрос ще бъдат ли дарени в понеделник генератори от българското Министерство на вътрешните работи на граничните пунктове на РСМ с България, министър Демерджиев удостовери и добави, че това, което му е било посочено като причина, с цел да не се позволяват български жители, е токов удар на трите пункта, свързващи двете страни. По думите му дарението е за в бъдеще токови удари да не стават причина за сходен жанр работа на пунктовете, която попречва свободното придвижване на хора.

„ Те въпреки всичко желаят да влезнат в Европа, а свободното придвижване на хора е един от правилата в Европа. Аз разпоредих, подготвени са три генератора, и в понеделник Министерство на вътрешните работи ще ги подари за трите пункта, на които имаше проблеми “, уточни служебният вътрешен министър.

На въпрос има ли информация за какво хора не са допускани на територията на РСМ с претекст, че са опасност за националната сигурност на прилежащата ни страна, Иван Демерджиев отговори, че през вчерашния ден вечерта, при идването си в Република Северна Македония, е получил увещание от вътрешния министър на страната, че методът ще бъде търпелив, правилен и закономерен.

Доста данни в противоположната посока се събраха, за всеки един случай персонално съм му се обадил, споделил съм му какво се случва и съм изискал да се подходи по този начин, както се заявява и се дава обещание, сподели Демерджиев и добави, че ясно е декларирал позиция, че не това е държанието, което се чака от прилежащата страна.

„ Именно политиците са тези, които да зададат тона, а тонът да бъде подобен, какъвто подхожда на отношението на двата народа. Мисля, че там няма такива проблеми и никой не основава такива проблеми “, добави той. Иван Демерджиев сподели, че е дал за образец и дейностите от страна на управляващите в България по време на откриването на македонски културен клуб по частна самодейност в Благоевград в края на ноември предходната година. „ Всички посетители от РСМ бяха позволени да положат цветя, да се движат там, където пожелаха, ние даже ги ескортирахме назад, с цел да няма проблеми, тъй че, в случай че те желаят да вървят там, където заявяват, че са тръгнали, те би трябвало да следват сходна линия на държание, а не тази, която се показва през днешния ден. “, уточни служебният вътрешен министър.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР