Имаше много добра координация между всички звена, които имаха отношение.

...
Имаше много добра координация между всички звена, които имаха отношение.
Коментари Харесай

Проф. Константинов: В Любляна детето ще получи специфична терапия за много усложнени и рискови случаи

„ Имаше доста добра съгласуваност сред всички звена, които имаха отношение. Много бързо откликна НЗОК и Комисията за лекуване на деца в чужбина. Когато се стигна до обезпечаването на превоз, също доста бързо получихме подпомагане от страна на министъра, който персонално се ангажира. “ Това сподели началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ проф. Добрин Константинов на брифинг през днешния ден във връзка 11-годишното дете, което беше превозено със аероплан „ Спартан “ за лекуване в Словения.

„ Много съм благополучен, че при нужда, и то справедлива здравна нужда, в България съществува механизъм, който толкоз добре работи, и се надявам, че всичко, което сме създали, ще се увенчае с триумф “, добави той.

Проф. Константинов съобщи, че на това дете му следва доста характерна операция в Словения, а този способ на лекуване се ползва за първи път на български пациент.

„ У нас сходен способ не е използван и евентуално скоро няма да е използван. Проблемът е, че детето е във фаза на интензивно заболяване, с предхождащо лекуване и индикатори, които са доста ниски. От тази позиция рискът при превозването е доста висок. Затова се обърнахме по съответния ред към Министерство на здравеопазването. Министърът в персонален проект се ангажира “, сподели проф. Константинов.

„ Заболяването се развиваше много неподходящо. В хода на лекуването се получи така наречен доста ранен рецидив, което е съображение за преосмисляне на цялостната тактика за лекуване. Това са случаите с най-голям риск да се възвърне болестта и то с висок риск.  Ние подходихме с всичко, което разрешават нашите благоприятни условия, включително най-модерната имунотерапия, с която постигнахме непълен надзор над болестта. Успоредно с това започнахме подготовка за костно-мозъчна трансплантация с донор от междунареден указател. Самото естество на болестта не разреши този надзор, който бяхме постигнали, да се задължи задоволително дълго, с цел да продължим на идващ стадий. Това още веднъж наложи да бъде преосмислено нашето държание, в това число се свързахме с мрежата от лечебни заведения от нашия район – първо за разискване на случая и за опциите да си спомагаме. Това разискване се оказа доста ползотворно. Веднага получихме предложение от център в Словения, Любляна, който развива една от най-напредничавите лечения при сходни доста усложнени и рискови случаи.

Това е една от най-модерните лечения изобщо в онкологията. Авторите на този способ са едни от Нобеловите лауреати през последните години. Става въпрос за нов метод изобщо в лекуването. Имам поради влияние, външно. Собствени кафези на пациента  се изваждат, обработват се по доста характерен метод и се влияе на генния уред на тези кафези. Става въпрос за Т-лимфоцити, които са дейни при отбраната на самия субект. Но тези лимфоцити се приучват по този начин да работят, че да насочват своето деяние против маркери, които са по повърхността на левкемичните кафези. Един тип личните за пациента кафези, което е огромно преимущество, се образоват да нападат остатъчни левкемични кафези. Методът, даже в научен проект, е извънредно впечатляващ. Тъй като е доста комплициран, единствено няколко са центровете в света, в които се ползва. Този в Любляна е най-близкият. Ние се познаваме доста добре с сътрудниците от Любляна и те незабавно откликнаха “, описа проф. Константинов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР