Иманяри са се възползвали от липсата на контрол по време

...
Иманяри са се възползвали от липсата на контрол по време
Коментари Харесай

В Израел показаха най-стария кош в света - от периода преди грънчарството

Иманяри са се възползвали от неналичието на надзор по време на едно от противоепидемичните затваряния в Израел и са се пробвали да обхванат в още неразучени пещери край Мъртво море.
През април предходната година - месец след началото на карантината, се е наложило  археолози, техни доброволни помощници и младежи от курсовете за подготовка за армията, да отидат в пустинята за избавителна интервенция, с цел да не позволен плячкосването на скъпи артефакти

Находките бяха показани в лабораторни условия на 16 март в Йерусалим.

Младежи с подготовка по алпинизъм от курсовете за предвоенно образование съумяват да обхванат в една от пещерите Мурабаат в резервата Нахал Дарга в Юдейската пустиня. Попадат на най-интересната находка не просто за сезона в Израел, а в международен мащаб: голям недокоснат панер с похлупак, който е извънредно добре непокътнат заради високите температури и рисковото безводие в района .



Кошът е от интервала преди откриването на грънчарството . Това е най-старият панер в света, открит изцяло недокоснат. Той има съдържимост от 90-100 литра. Изработен е от растителен материал (палмови клонки), като методът на изплитане е необикновен . В момента на откриването е бил празен, само че следва изследване на дребното пръст, непокътната вътре и на полепналите микроскопични частици по стените му, с цел да бъде изяснено защо е употребен и какво е поставяно в него.



„ Въпреки че тези наши находки са открити при избавителни работи, ние работим 3 години и половина по план за разкопки и проучване на пещерите в Юдейската пустиня. Освен коша, който е неповторим и е първото в света доказателство по какъв начин са съхранявали продуктите преди разкриване на грънчарството, намерихме фрагменти от свитъци отпреди 1900 години “, споделя проф. Офер Сион, началник на отдел в Управлението за античността.

 Част от откритите върхове на стрели

„ Това са нещата, които би трябвало да извършите: говорете истината един на различен, дайте същинска и съвършена правдивост пред портите си. И не си измисляйте зло един на различен и не обичайте лъжесвидетелства, тъй като всичко това са неща, които ненавиждам - съобщи Господ. " Тези думи от Книгата на оракул Захария са част от свитъците, открити през миналата година в пещера, където еврейските бежанци са се укривали от римските гонения след въстанието на Бар Кохба. От пергамента са останали десетки фрагменти.

Това е първото изобретение на ръкописи след намирането на последните древен свитъци при археологически разкопки в Кумранските пещери. Преди повече от 60 години край Кумран бяха открити популярните свитъци, които са най-старите непокътнати преписи на Библията. 

 Част от откритите монети

Освен това са открити и монети от времето на въстанието на Бар Кохба, а също и елементи от облекла и върхове от стрели. Интересно е, че свитъците са превод от иврит на гръцки. Знае се, че това е бил преобладаващ език в страната, само че се счита, че тези ръкописи са от синагога.

Климатичните условия са разрешили извънредно положителното запазване на свитъци и антични документи, които са извънредно скъпи за културното завещание . Цената им на международния черен пазар е извънредно висока.

 Фрагмент от Книгата на дванадесетте малолетни пророци

Намерени са още фрагменти и от Книгата на пророка Наум, а също и малко по-добре съхранен свитък от Книгата на дванадесетте малолетни пророци.

Сред неповторимите находки е и мумифициран скелет на 6-годишно момиченце, наметнато евентуално от родителите си със покривка, която покрива единствено горната част на натрупа, подложен във фетaлнa поза.

„ Останките от момиченцето са отпреди 6 хиляди години. Частично мумифицираният скелет на детето е завит в плат. Било е заровено сред два плоски камъка, в плитка, особено изкопана яма. Платът е към главата и гърдите, като малко одеяло, а крачетата му стърчат на открито. Очевидно е, че при погребението са завили детето и са сложили краищата на покривалото под него, тъкмо както родител покрива детето си с одеяло “, разяснява проф. Сион.

Малкият пакет, устоял толкоз хилядолетия в ръцете на детето, се разпадна. Скелетът и покривалото му обаче са удивително добре непокътнати . Поради климатичните условия в пещерата тялото се е мумифицирало. Запазили са се отчасти кожата, сухожилията и даже косата. Предварително изследване на компютърна томография, извършено от доктор Хила Мей от Университета в Тел Авив демонстрираха възрастта на мумията. “
Снимки в обявата: ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР