Имаме ясни държавни позиции по отношение на разговорите с България

...
Имаме ясни държавни позиции по отношение на разговорите с България
Коментари Харесай

РСМ: Държавните ни позиции за България са ясни и единни

Имаме ясни държавни позиции във връзка с диалозите с България и признатата резолюция в Собранието (парламента), подкрепена от всички партии. Македонският език и македонската еднаквост не са били, не са и няма да бъдат тематика на диалог, съобщи държавното управление на Република Северна Македония, представено от организация МИА, във връзка отправени през вчерашния ден обвинявания от страна на вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, съобщи Българска телеграфна агенция.

Правителството изцяло ще отбрани националните ползи, а договарянията не са застрашени по никакъв метод - това е общата оценка на бъдещия и досегашния министър председател Димитър Ковачевски и Зоран Заев, както и на външния министър Буяр Османи след обвиняванията на Димитров по отношение на политиката на държавното управление към България.

Димитров съобщи през вчерашния ден, че не се е отдръпнал самичък от поста си и че това, че няма да е част от бъдещото държавно управление е резултат от неговите позиции във връзка с въпроса с България.

Той акцентира, че е в нечий интерес в страната и отвън нея той да не бъде част от държавното управление, както и да не бъде в Република Северна Македония, заради което получил предложение за посланически пост, което отхвърлил.

Димитров съобщи още, че няма цялостно доверие във външния министър Буяр Османи предвид на неговия опит и на вътрешните координации и контактите със страните членки на Европейски Съюз и представителите на европейските институции в Брюксел.

Буяр Османи отговори, че неговите персонални позиции и като външен министър, и като човек изцяло подхождат на държавните позиции, които държавното управление показва - "и когато дружно формулирахме държавните ползи при основаването на Договора от Преспа, и когато дружно създавахме Договора за другарство с България, и в този момент, когато още веднъж беседваме за превъзмогване на разликите с нашите съседи ".

Османи уточни новия политически миг, основан с приемането на нови мандати на държавните управления в двете страни и подхванатите дейности по отношение на идното посещаване на българския министър председател Кирил Петков в Скопие и за взаимно съвещание на двете държавни управления на 25 януари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР