Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че отпадането изцяло на

...
Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че отпадането изцяло на
Коментари Харесай

Колко време ще важи електронната рецепта

" Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че отпадането напълно на хартиените предписания ще стане факт. Не съм доста склонен, че са дали заден ход, належащо е време да се обсъдят огромния брой мнения и оферти по плана за изменение на Наредба 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули ", сподели за БНР основният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

" По-добре е да има диалогичност, в сравнение с да се направи нещо преждевременно. От БФС сме подготвени за тези промени, въпреки че и измежду нас имаше неясноти и терзания във връзка с това, че малцина са така наречен бели електронни предписания, тъй като доста рядко се генерират такива. Все още има сътрудници, които не са виждали такива.
 
Затова поискахме от Националното осведомително обслужване да приготвят тестови предписания, с цел да могат и лекари, и фармацевти да са на 100 % подготвени, като тестват по какъв начин се работи с тях.
 
От първи юни 2021 година с електронни предписания се изписват всички лекарства по рецептурна брошура, т.е. заплащани изцяло или отчасти от здравната каса. Там има също усложнения, само че те се коренят в това, че би трябвало електронно да се генерират голям брой кодове, тъй като по тези предписания НЗОК извърша редица контроли. Това забавяше в избрани случаи приемането на рецепта. Но бялата рецепта е нещо доста по-просто ", разясни още Димитър Маринов.
 
По думите му няма да има усложнения за изписването на електронна рецепта при домашни визити, в по-малките и отдалечени обитаеми места, при посещаване на незабавен доктор в дома ви.
 
" Страната ни има най-хубавото интернет покритие. За потреблението на електронна рецепта лекарите ще би трябвало да изтеглят мобилно приложение и посредством телефона си ще могат да изписват предписания когато и да е и на всяко място. Лекарят би трябвало да има електронен автограф за задачата. Това по никакъв метод не лимитира правото на лекаря да практикува.
 
За пациента нищо няма да се промени с въвеждането на електронната рецепта. Тя ще важи до 6 месеца, след тях той ще би трябвало още веднъж да се яви на обзор при доктор, с цел да му я възобнови.
 
За да откри електронната рецепта, фармацевтът би трябвало да има ЕГН на пациента и дата на изписването на рецептата. Тъй както казвате, до момента си носим тези предписания в джоба, в този момент ще е належащо да имате записана тази дата на изписването на рецептата. Затова се обръщам към пациентите, направете го, изключително важи за хора без мобилни телефони.
 
 istock istock
Има и различен вид - след изписването на електронната рецепта лекарят може да ви генерира код, който се изпраща на вашия телефон. Вие го запазвате и този код генерира рецептата в аптеката. За всяка рецепта ще имаш обособен код в телефона си. Тази опция я има и сега, само че никой не я употребява ", обясни още за БНР основният секретар на БФС Димитър Маринов.
 
Предписването на хартиени предписания в този момент губи доста повече време, може да се допусне неточност при изписване на данните на пациента, не може да бъде изгубена. Освен това лекарят може да не попълни по кое време, по какъв начин и в какво количество се приема лекарството.

Откога ще важат единствено електронни предписания

Електронната рецепта ще даде опция на едно място да се събират и проучват данни за пациентите. Тази рецепта не може и да бъде фалшифицирана. От една страна лекарят когато и да е ще може да наблюдава по какъв начин се извършва лечението от пациента, дали се съблюдава тя, въпреки това, в случай че пациента има електронен автограф, ще има достъп до цялото си здравно досие, в това число и до всички изписани му предписания.
 
" Електронната рецепта не е самоцел, тя е инструмент. Това е цифровото съвременно опазване на здравето, посредством което ще има информация за всички медикаменти, които се изписват на свободна продажба, освен за тези по здравна каса. В електронната рецепта има поле и за изписвани хранителни добавки, медицински произведения, козметика ", добави магистър-фармацевтът.
 
Според БФС изключения за изписване на медикаменти на хартиена рецепта би трябвало да има за така наречен " зелени " и " жълти " предписания и за медикаментите, които се подготвят в аптеката.
 
 istock i
Той заяви, че завършват диалозите по Методиката за аптечна карта. Има консенсус,  по който да се дефинират броя и дейностите на аптеките в страната. На базата на аптечната карта Министерство на здравеопазването ще може да взема аргументирани решения, уточни Маринов за БНР.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР