Имаме повишаване на събираемостта на глобите с близо 50 %

...
Имаме повишаване на събираемостта на глобите с близо 50 %
Коментари Харесай

Министър Калин Стоянов: С новите камери правим поредната стъпка в борбата с пътния травматизъм

Имаме повишение на събираемостта на санкциите с близо 50 %

На къса гала през днешния ден, в наличието на вътрешния министър Калин Стоянов, чиновници от 19 регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи получиха модерни камери, които са с висока резолюция и разграничителна дарба.

Това е следващата стъпка, която министерството подхваща в битката с пътния травматизъм. Става въпрос за доставката на 20 портативни мобилни камери, които са закупени със средства по Фонда за сигурност на придвижването. Това ще даде опция да се прави засичане на скоростта по едно и също време на няколко автомобила, в това число и в другите направления на придвижване. В момента се работи по публични поръчки за доставка на още 280 портативни, стационарни и мобилни устройства, съобщи вътрешният министър.

Министър Стоянов разяснява, че след подхванатите спомагателни дейности за надзор по пътя, надлежно са установени доста повече нарушавания и генерирани доста повече санкции. Предприехме и дейности за активизиране процеса по връчване на наказателни постановления и санкции по фиш – резултатът, е че през последните два-три месеца ние имаме повишение на събираемостта с повече от 50% спрямо предходната година за същия интервал. Само за последните две седмици сме събрали от санкции малко над 7 милиона лв., като за същия интервал предходната година те са били към 4 милиона, означи вътрешният министър.

Двадесетте портативни устройства за надзор на скоростните режими, закупени със средства по Фонда за сигурност на придвижването по пътищата, са разпределени на 19 регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи за потребностите на Пътна и Охранителна полиция. По едно устройство получиха регионалните дирекции в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Добрич, Търговище и Шумен, а Плевенската дирекция две.

Камерите изцяло дават отговор на условията на Закона за придвижване по пътищата и са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология. Вече са подготвени чиновници – по двама от дирекция, един за работа с камерата и един за обслужването на системата й.

Новозакупените механически средства са част от новата планова самодейност на Министерството на вътрешните работи, чиято цел е понижаване на пътнотранспортния травматизъм.

В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D HD FMCW-радари и камери с висока разграничителна дарба, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това разрешава надзор на скоростта в голям брой платна, което ги прави добре използвани както по автомагистрали, по този начин и в градски условия. Специално програмираната им система дава опция за наблюдаване на трафика и за тъкмо разчитане на регистрационните табели на транспортни средства при всевъзможни условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения разрешава покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на придвижване или в противоположни направления на движение) с чудесно равнище на подробност. Системата разпознава типа на транспортното средство – леко или товарно, както и неговата класа. В положение е да разпознае скоростта и позицията му при напредване в зоната на засичане и разрешава регистрирането на нарушавания на голям брой транспортни средства по едно и също време - да вземем за пример транспортни средства, движещи се в разнообразни ленти.

Регистрираните нарушавания от камерата ще се предават непосредствено към Центъра за обработка на нарушаванията, чрез предпазена мобилна връзка за следваща обработка и правене на електронен фиш.

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР