Имаме готовност от 1 октомври да бъде въведена електронната рецепта

...
Имаме готовност от 1 октомври да бъде въведена електронната рецепта
Коментари Харесай

Здравният министър потвърди: От октомври част от лекарствата ще се взимат само с електронна рецепта

Имаме подготвеност от 1 октомври да бъде въведена електронната рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет. Това съобщи министърът на опазването на здравето Христо Хинков по време на конгрес „ Актуални провокации пред лекарствоснабдяването в България “.

Тези лекарства ще се изписват единствено и само с електронна рецепта, акцентира министърът.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов разяснява, че по този начин доста по-лесно ще се наблюдава и ще се вижда какъв брой предписания не са изпълнени, както и какви медикаменти са нужни. По думите му със наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет ще се усъвършенства контролът по предписването и отпущането им.

Маринов напомни, че от фармацевтичния съюз упорстват от дълго време за цифровизация и за електронните предписания, като добави, че са упорствали всички предписания да са в електронен тип.

Омбудсманът: Продажбата на антибиотици единствено с електронна рецепта нарушава достъпа до лекуване на хората.

По тематиката за дефицит на медикаменти здравният министър проф. Христо Хинков разяснява, че се работи в посока лекарството наложително да бъде верифицирано, след което да бъде отписано, когато стигне до потребителя. Заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов добави, че се планува информацията във връзка с наличността на медикаментите да стане по-видима.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР