Имаме едно увеличение на средствата, и то на обществените средства,

...
Имаме едно увеличение на средствата, и то на обществените средства,
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова за избора на подуправител на НЗОК: Това е позорна история

Имаме едно нарастване на средствата, и то на публичните средства, което е добре, само че в това време нямаме отговор с този 1.1 милиарда какво ще създадем, тъй че да подобрим грижите за болния човек и удовлетвореността на жителите. това сподели в аудиокаста на   " Фокус " " Това е България "  д-р Мими Виткова, някогашен министър на опазването на здравето. " Виждаме, че още веднъж се наливат ужасно доста пари в болничната помощ – 3.5 милиарда отиват в болничната помощ, 2.1 милиарда отиват за лекарства. И разправията е кой ще прави публичните поръчки за тези лекарства – Касата, или Министерството. В извънболничната се усилват разноските, въпросът е какво ще се случи там. Някой може ли да ни каже, да речем в профилактиката, като ще усилваме парите там, ние ще имаме ли същинска профилактика, в какви посоки ще бъде тя и ще можем ли нещо да подобрим примерно по този начин, че онкологично болните в България да не се откриват късно, когато тяхното лекуване като се изключи че е скъпо, е и неефективно. Т.е. какво ще създадем с профилактиката? Отговор на този въпрос няма ", уточни Виткова.

" Възможно ли е и за какво се прави това нещо, с изключение на шефа на НЗОК да се избира от Народното събрание, да се избира и подуправителя? Т.е. излиза, че тези две лица са равнопоставени и подуправителят е зависещ само и единствено на Народното събрание, само че не е на шефа на Касата ", сподели още доктор Виткова във връзка избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК.

Такъв абсурд, съгласно нея, в друга сфера няма - да се назначава от Народното събрание и шефа, и зам.- шефа.

" Аз по тази причина ви споделям, че в цялата тая неразбория, която настана, в това число и с днешния скандал, съмненията са, че редица хора по върховете на страната мислят кой и по какъв начин ще ръководи тези 8 милиарда, а не какъв брой дейно те ще бъдат оползотворени. И абсурдът в действителност е с изключение на противен, той е неприемлив. Недопустим. Има отчет на ДАНС – когато има подозрение, това подозрение се ревизира и тогава се отива към избор. Защо трябваше днешния ден без спомагателни инспекции да се влезе във фаза на гласоподаване и до тези разправии. Това злепоставя толкоз тежко страната ни пред външния свят, дори и пред българските жители. Няма да се изненадам в случай че идващия път не 50% не отидат да гласоподават, а не отидат 80%. И тогава поражда огромният въпрос: кого съставляват хората в Народното събрание, каква част от българското общество? Доколко те са представители на жителите? Но те не си задават тази въпроси за жалост и разрешават това нещо да се вижда от всички и в страната, и отвън нея. Това е позорна история, бих споделила ", добави Мими Виткова.

" Проблемът е, че живеем не с цел да се развиваме, а с цел да оцеляваме, и този интервал продължава много, много дълго време. Ами това е безперспективен път, който сме си избрали. И несъмнено, отговорността с изключение на на всички български жители е и на политическите партии, които са и в Народното събрание, и отвън него, защото те самите нямат своя идеология, нямат своя сериозна социална поръчка с какви проблеми ще се занимават, и виждате влизайки в властта и в Народното събрание с какви дребнотемия се занимават, по какъв начин избират хората по високите етажи на властта, което е плачевна обстановка. Така че ние в действителност за развиване не можем да приказваме. Ето, приказваме за един здравен бюджет, какво развиване на здравната система предлага – ами никакво. Просто се оферират нарастване на сумите без да е ясно какво ще се случи на процедура ", сподели още някогашният здравен министър доктор Мими Виткова.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР