Имаме две еднакво важни цели и предизвикателства, едното е физическата

...
Имаме две еднакво важни цели и предизвикателства, едното е физическата
Коментари Харесай

Поптодорова: Нямаме позиция за казуса Грозев  

Имаме две еднообразно значими цели и провокации, едното е физическата сигурност, гаранциите за живота на Христо Грозев, другото е политическата част. България не се възползва от този трагичен и добър миг да съобщи политическа позиция. Тя отсъства.

Така разяснява въпросът с търсения от Русия български публицист Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, пред Българска национална телевизия.

По думите й Президентството е отправило едно доста сдържано и премерено известие, в което няма политическа оценка. Едва на четвъртия ден чухме и държавното управление, когато към този момент ситуацията стана неудържимо, добавя още тя. Да не се употребява опцията България да съобщи политическа позиция е един изпуснат късмет, уверена е Поптодорова.

Единствено посредством ярки персони като Христо Грозев България може да изпъкне, а ние се отхвърляме да се употребяваме от такава мощ на личността, добави вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

Рискът за живота му е действителен. Основателно е да се тревожим за него и за здравето му, показва още тя.

Необходимо е да се свика Консултативен съвет, който да работи и да взима решения единствено по връзките с Русия, счита Поптодорова и добави, че последния път когато български политически институции и партии са се занимавали с въпросите по този метод е било преди 25 години.


Много постепенно, като покана за бал бе поканена Елеонора Митрофанова на среща в Министерство на външните работи. Тя имаше задоволително време да изиска отговори от своето Външно министерство за въпросите, които тя ще бъде питана, съобщи Поптодорова и сподели да не чакаме отговори от съветска страна по случая Христо Грозев.
Няма причина да бъде отзовавана Митрофанова, изолацията на посолството е доста по-ефективна, в сравнение с отзоваването ѝ в тази ситуация, уточни вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

По отношение на решението да дадем оръжия на Украйна, Поптодорова съобщи, че значими и чувствителни решения като това се взима " прекомерно малко и прекомерно късно ".

Нашата реакция по въпроса със възбраната за проучване на български език в Русия се залепи за проблема Христо Грозев, уточни Поптодорова, като счита, че те би трябвало да бъдат обособени.

Темата за езика трябваше да се води от Министерството на образованието доста по-рано и да бъдат ангажирани нашите дипломатически представителства. Трябваше да слагат въпроса пред съответното външно министерство. Трябва да се сложи тезата, че щом русия не разрешава проучването на български език, тогава и ние ще забраним проучването на съветски език в България, добави още Елена Поптодорова.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР