Имам резерви относно цитираните думи на американския посланик в Скопие,

...
Имам резерви относно цитираните думи на американския посланик в Скопие,
Коментари Харесай

Виктор Канзуров: Отношението на РСМ към българите е като това на Путин спрямо Украйна

„ Имам запаси по отношение на цитираните думи на американския дипломат в Скопие, тъй като това не са типични думи за един посланик. До момента, в който дойдох в студиото, не намерах на никое място оригинал на британски език или (видеозапис – бел. ред.) по какъв начин приказва. Може да е споделила, че известни среди в София имат нападателен език и това е реалност, само че това са маргинални политически партии или единици, само че такива има във всяка страна. Допускам, че е споделила нещо, което не е комфортно за българската страна, само че това към този момент е проблем на българската дипломация по какъв начин си пази позициите във връзка с разногласието с РСМ и е проблем на българската медийна среда. “

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ журналистът Виктор Канзуров по отношение на цитираните в българските медии изявления на американската посланичка в Скопие, че „ от София в действителност се е чул доста нападателен език “.

Сравнително рядко се разисква тематиката (за РСМ – бел. ред.), най-малко за моите критерии. Това е извънредно значима тематика, тъй като в последна сметка България е злепоставя на интернационално равнище “, акцентира Канзуров.
За недоволствата на РСМ (относно ОМО Илинден-Пирин и други сходни организации – бел. ред.) – това беше дописка на министъра на правораздаването на РСМ Кренар Лога, който е от една новодошла в ръководството албанска партия – Алианс на албанците, което демонстрира неналичието на експертиза в България във връзка с македонския въпрос в актуалните му измерения, тъй като доста така наречен анализатори и псевдоексперти още преди години приказваха, че албанците са съдружник на българите – и за историческия роман, и за геополитическата посока, в която ще се движи РСМ. Това не е по този начин.
Канзуров уточни, че началник на работната група в Собранието на РСМ, натоварена с правенето на конституционните промени за вписването на българите, е народен представител от албанския блок, който е българофоб.

Журналистът с българско съзнание, който е родом от Македония, попита за какво Атанас Атанасов от „ Демократична България “ провижда съветски и сръбски сътрудници в язвителните и нападателни изявления на Ковачевски от срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия.

„ Пак споделям – липсва експертиза. Прозападните структури в България с ходовете, които вършат и изказванията си по македонската тематика, отблъскват всеки прозападно насочен българин от прозападната алтернатива, в случай че те са инструмент на Запада тук. Защото явно, че имаме едно прозападно и проамериканско говорене и на властта, и на най-силната опозиционна партия в РСМ, а тук непрестанно ни се приказва за съветско и сръбско въздействие , което в действителност го има и е против нас, само че не това взема решение каква е РСМ. Тя самата по себе си е антибългарска страна “, акцентира Канзуров.
Когато се отстрани ветото, мен ме беше позор като българин да чувам полемиката в Народното събрание на Република България. От Тома Биков от ГЕРБ до депутатите от „ Демократична България “, които даже имат и едно националистическо говорене, с цел да оправдаят това, съгласно мен, нормално „ клякане “ на България под интернационален напън.
Абсолютно не пази българските ползи така наречен френско предложение “, безапелационен е Канзуров.

По думите му говоренето за съществуването на 100 хиляди българи в РСМ прилича съветския разказ по отношение на Украйна.

„ Лично знам хора, които не са се записали като българи в РСМ на последното броене поради боязън. Тази численост от 3504 е нереална, само че е по-близка до действителната по отношение на тази, която се загатва от българските публични управляващи – за над 100 000 българи “, уточни журналистът.

Нашият проблем там е историята “, акцентира Канзуров и означи, че наличието на ромската общественост в преамбюла на Конституцията на РСМ не защищава ромите в страната от прояви на дискриминация по отношение на тях.

Поведението на РСМ към българската общественост в тази страна е като държанието на Путин и на Русия към Украйна “, означи журналистът.

Според него възможностите са по-големи за това българите да не бъдат вписани скоро в Конституцията на РСМ, само че не изключи римейк на повторение на сюжета с Преспанския контракт, когато няколко депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се отметнаха от партийната позиция и гласоподаваха за смяната на името на страната.

Канзуров разяснява и така наречен забранителни описи на РСМ:

Те (властите в Скопие – бел. ред.) са нагли. Това е ненавист и щом България не съумява на интернационално равнище да убеди своите сътрудници в правотата на позицията си, казусът е в България и в Румен Радев, който сега ръководи “, счита журналистът.

„ Става въпрос за незнание на президента на Република България “, добави той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР