Имам чувството, че съм се събудила през 96-та и ей

...
Имам чувството, че съм се събудила през 96-та и ей
Коментари Харесай

Злоупотребява ли държавната телевизия с авторски права? Скандал с...

" Имам възприятието, че съм се събудила през 96-та и веднага ще ми смъкват маратонките Но даже тогава го правеха по задните улички и тъмните паркове. Сега е по държавната телевизия. Миналата седмица входирахме предупредително писмо в Българска национална телевизия. Може да го прочетете в публикацията.
Между другото, към този момент има три извоювани каузи против малкия екран от автори/артисти ", написа в обществените мрежи Теодора Маркова. Тя и нейни сътрудници алармираха за корист с авторски права от страна на Българска национална телевизия по отношение на идното възобновяване на сериала.

 

Авторите на писмото приканват да бъде разследвано това, както го назовават " безвластие ".

 

" Как е допустимо точно държавната телевизия да отпуска бюджет за план с неуредени авторски права?

 

Какво финансиране е отпуснато от Българска национална телевизия?

 

Защо се дават пари на план, завършил преди 8 години, освен това без конкурс?

 

От кого е взето това решение и с какви претекстове?

 

Кой стои зад спомагателното финансиране на сериала?

 

Председателят на Филмаутор (организацията, която би трябвало да пази авторските права) Виктор Божинов е разгласен като режисьор на плана. Това не компрометира ли активността на Филмаутор като цяло? "

 

Писмото е подписано от основателите, създатели и сценаристи на първия сезон на паметния сериал Теодора Маркова, Георги Иванов, както и от създателите и сценаристи на Библията и пилотния епизод Невена Кертова, Тео Чепилови и Цонко Бумбалов.

 
Публикуваме цялото писмо, без редакторска интервенция:

 

ДО:
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА
ТЕЛЕВИЗИЯ

На вниманието на Управителния съвет:
Емил Кошлуков – Генерален шеф и Председател на УС
Василена Матакева – член на УС
Антон Андонов – член на УС
Христо Томов – член на УС

София, 23.04.2024 година

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА УС НА Българска национална телевизия,

Обръщам се към Вас в качеството си на акредитиран представител на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова, Цонко Бумбалов и Тео Чепилов (наричани за краткост „ Авторите “) по отношение на оповестени в медийното пространство проекти на Българска национална телевизия да осъществя нов сезон на сериала „ Под прикритие “ като продължение на предходните сезони.

 

Доверителите ми са физическите лица – сценаристи, вследствие на чиято креативна активност са основани библията на сериала „ Под прикритие “ и сюжетът за първия сезон на сериала, състоящ се от 12 епизода, за което сред Авторите и продуцента на първия сезон „ Камера “ ООД са подписани надлежно Договор от 15.06.2010 година за основаване на библията на сериала и сюжет на първи епизод от Сезон 1 и Договор от 05.12.2010 година за основаване на сюжет на останалите 11 епизода от Сезон 1. По силата на цитираните контракти авторските права върху обектите, основани от Авторите, се отстъпват на „ Камера “ ООД за оптимално допустимия по закон период. Към датата на подписване на двата контракта този период е 10 години (чл. 37, алинея 2 ЗАПСП). Съгласно §77, алинея 7 ЗАПСП в редакцията му от декември 2023 година, 10-годишното ограничаване на периода за подчинение на правата на Авторите се резервира за заварени случаи и при настоящата редакция на закона.

 

Към датата на актуалното писмо 10-годишният период, за който прехвърлимите авторски права на Авторите по член 15 и 18 ЗАПСП върху библията и сюжета на Сезон 1 от сериала „ Под прикритие “ са били отстъпени в интерес на продуцента „ Камера “ ООД е изминал, в следствие от което Авторите са възстановили своя надзор върху цялостния размер авторски права върху описаните творби, включително правото да позволяват по-нататъшното им потребление в неизменен тип или тяхната преправка в ново произведение. За отбягване на подозрение, потребление на творбите на Авторите по смисъла на член 18 ЗАПСП е налице при всяко лъчение на аудиовизуалното произведение, в което те са включени (Сезон 1 на сериала „ Под прикритие “), както и при всяка негова преправка, включително за създаване на нова сюжетна линия към персонажите и характерите, заложени в библията на Сериала. Обръщаме внимание на събитието, че основаните от Авторите истински персонажи, разказани в библията и сюжета на Сезон 1, също имат качеството на предпазено произведение по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права.

 

Характерите, психическите черти и уникалността на облиците, заложени в библията на първи сезон, както и персоналните им биографии, са в основата на сериала и съставляват мотор за развиването на сюжета напред. Взаимоотношенията сред персонажите са построени по този начин, че да залагат спорове за идващите сезони и е невероятно да се напише продължение или предистория, без да се употребяват тези предпазени авторски права.

Още повече, нищо не подсигурява, че тази интерпретация ще покрие естетическите критерии и възгледи на създателите, тяхно схващане за качество, на които се дължи триумфът на сериала, в това число и на интернационалния пазар.

 

В сходство с практиката на Съда на Европейски Съюз, произведение е налице при съществуването на две кумулативни условия: съответният обект би трябвало да бъде автентичен (собствено интелектуално създание на автора) и да бъде израз на личното интелектуално творчество на създателя. Съд на Европейския съюз приема, че е налице произведение постоянно когато закриляният с авторско право обект е изразен по метод, който го прави идентифицируем с задоволителна акуратност и обективност, макар че този израз не е безусловно в непрекъсната форма.

 

Персонажите от Сезон на 1 на сериала „ Под прикритие “ със своите истински черти на характера, предистория, държание, физически данни и имена са закриляни творби по смисъла на ЗАПСП и потреблението им може да се реализира единствено с експлицитното единодушие на Авторите. В този смисъл е неприемливо трети лица да генерират материални и нематериални изгоди от произведение, чието авторство не имат.

 

С оглед обществено декларираните планове на Българска национална телевизия да продуцира нов 6-ти сезон на сериала „ Под прикритие “, което всъщност съставлява преправка на съществуващо произведение на Авторите, с актуалното Ви известявам за тяхното изрично противоречие Българска национална телевизия да реализира плануваното следващо потребление на техните авторски произведения (Библия и сюжет на Сезон 1 и всички персонажи, създадени в Сезон 1 на сериала „ Под прикритие “) по какъвто и да било метод, в това число и посредством преработката им за задачите на основаването на нов сезон на сериала.

 

В случай, че управлението на Българска национална телевизия не се съобрази с актуалната експлицитна възбрана, Авторите ще бъдат принудени да потърсят отбрана на своите авторски права пред способените административни и правосъдни органи.

С почитание:

Адвокат Маргарита Гигова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР