Има вероятност това да е и най-мащабният пробив в сигурността

...
Има вероятност това да е и най-мащабният пробив в сигурността
Коментари Харесай

Най-големият теч след “НАП Лийкс”: Данните на над 2 млн. българи се появиха в нета след атака по “Лев инс”...

Има възможност това да е и най-мащабният пробив в сигурността на частна компания. От “Лев инс ” отхвърлят да има хакерска офанзива и дефинират информацията като “компроматна война ”. Емил Кюлев твърди, че данните са били добити посредством пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен доход у нас. 

 

" Мога изрично да заявя, че теч на данни няма. Въпросните данни от дълго време циркулират в медийното пространство. Те са част от така наречен тъмна мрежа.... Проверихме лица, които са клиенти на нашата компания, те не попадат в тази база, а такива, които не са наши клиенти - попадат в тази база. Лицето, което разгласява въпросните данни, не за първи път се пробва да пробие нашата мрежа. Преди година и половина това лице беше разкрито и сега, когато разкрихме самоличността му, той стартира да се укрива в чужбина ", показва пред Българското национално радио изпълнителният шеф на “Лев инс ” Павел Димитров.

 

Димитров окачестви акцията на хакера като " възмездие поради разкритата му идентичност ". 

 

Публикуваната информация от Кюлев съдържа имена, ЕГН, номера на персонални карти и адреси на някогашни и сегашни клиенти на застрахователя. Информацията може да принадлежи и на към този момент умряли лица. Хакерът изяснява, че пробивът е бил " обикновен ", и твърди, че разполага и с доста повече информация. От “Лев инс ” не са докладвали теча на данни към Комисията за отбрана на персоналните данни, оповестиха от КЗЛД за “Капитал ”. 

 

Пред Bird.bg изпълнителния шеф Павел Димитров в писмен отговор е обяснил, че изказванието за теч е " безусловно погрешно ".

 

Хакерът употребява името на разстреляният преди години банкер Емил Кюлев. През последните две години той оферираше против възнаграждение данни на хакнати държавни и финансови институции и частни компании.

 

След офанзивата против “Лев инс ” от “Капитал ” съумяват да се свържат с хакера Емил Кюлев, който показва, че акцията му е целенасочена и е против посочения за автентичен притежател на компанията Алексей Петров. По думите му пробивът е осъществен през декември предходната година и е бил обикновен, макар че “Лев инс ” предлага на свои клиенти точно застраховки и мониторинг против хакерски атаки. Той твърди още, че разполага със записи на Алексей Петров, които има желание да популяризира в бъдеще.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР