"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има

...
"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има
Коментари Харесай

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са заявили готовност за тестване

"Има проби за всички учебни заведения за новата седмица. Ако има организация в образователните заведения, те могат да стартират още от на следващия ден да учат постоянно. Около 60% от всички възпитаници са декларирали, че желаят да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и голямото мнозинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа ". Това разгласи пред БНР министърът на образованието.

Той уточни, че основна се е оказала смяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично.

"В склада има над 80 660 теста. Имаме увещание, че се чакат още няколкостотин хиляди теста през идната седмица... Нисък е процентът позитивни проби при децата от 1 до 4 клас, само че те стоят по-затворени у дома. Но знаем, че след стартирането на образователната година за един месец имахме внезапно повишаване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на учебните заведения имахме значително намаляване. Бих разискал със здравните управляващи да се гледа каква е заболеваемостта и какъв брой са тестванията, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат взаимно, тъй като не са единствено здравни, имат обществени последствия, въздействат върху родителите, оттова и върху икономическата обстановка. Това е институционален проблем и това би трябвало да бъде променено ", добави Денков.

По думите му е безконтролно от Министерство на здравеопазването да вършат изявления, които рефлектират върху родителите и учениците по погрешен метод, защото не дават отговор на действителността.

"Целият парадокс е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което стопира учениците да влязат в клас... Който пази здравето на хората, би трябвало да си изяснява ограниченията, с които го пази. Ние би трябвало да пазим здравето на учениците в границите на това, което е задало Министерство на здравеопазването, и да се грижим учениците да бъдат в клас ".

Според него въпросът за нарушаванията в образователния материал може да бъде наваксан, само че няма по какъв начин да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

"Тези деца са се откъснали от учебната среда, би трябвало им време да се приспособяват, по тази причина не е добре да се стартира с изпитването още в първата седмица ".

Над 46% от учителите са имунизирани, уточни просветителният министър. От гимназиалния стадий със зелен документ са 12,5% от децата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР