Има сигнали за незаконно работещи водни спасители, каза в интервю

...
Има сигнали за незаконно работещи водни спасители, каза в интервю
Коментари Харесай

Има сигнали за незаконно работещи водни спасители

Има сигнали за нелегално работещи водни спасители, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Антон Налбантов, шеф на водно-спасителната работа към Българския Червен кръст (БЧК). По думите му сигналите към този момент са предадени на проверяващите органи.

Сертификатите на водните спасители се издават единствено от БЧК, според Наредбата за водно-спасителната активност и обезопасяването на водните площи, уточни той. Налбантов изясни, че документите – персонални талони, се издават всяка година на спасителите и с тях се удостоверява готовността на спасителя за съответния сезон. Сертификатите са годни една година. Ежегодно се заверяват близо 3500 документа, от които 1500 са на спасители за работа в море, а останалите – на басейни, посочи Налбантов. По думите му, в случай че спасителите бъдат стимулирани, са изцяло задоволително, с цел да се подсигурят плажовете, както и басейните във вътрешната част на страната.

Сред спасителите има и подготвени дами, като последният случай, при който се включи жена избавител, беше преди дни, когато бяха избавени от удавяне три деца. Не е значимо спасителите да могат да се оправят единствено във водата, значимо е и да не позволяват да се стига до произшествия, сподели още той. 

Морето не е до колене, водата, с изключение на място за развлечение, крие и рискове, а когато се подценява и се подхожда безгрижно, се стига до съдбовни произшествия, подсети Налбантов. В случаите, в които неумеещ да плува желае да помогне на давещ се, не е добре да оказва помощ посредством директен досег и да отиде до удавника, тъй като незабавно удавниците от един стават двама, предизвести Налбантов. В такива случаи помагащият би трябвало да се опита да резервира хладнокръвие, доколкото е допустимо да овладее страстите си и да помогне от разстояние. Прекият контакт е опасен, защото давещият се нормално има доста сила, с цел да избави живота си и не може да реши, че ще удави спасяващия го, добави той. Неумеещите да плуват би трябвало да се опитат да оказват помощ посредством подмятане на въже, небрежно навързани облекла или някакъв предмет, който би задържал давещия се над водата, добави Налбантов.

Когато спасяващите желаят да създадат „ жива верига “ - от пет-шест индивида, би трябвало да се знае по какъв начин се прави тя, тъй като е належащо да се заловен по избран метод за ръцете, добави спасителят. Освен тези познания, също е значимо да не се изпада в суматоха, добави Налбантов. При случаите във вода съдбовният край може да настъпи за секунди, не е като в планината, където потърпевшият може да изчака и няколко часа. Ако до две-три минути не се помогне на давещ се човек, е съдбовно, сподели още той.

През август стартират да духат по-силни ветрове, известни като мелтем, които провокират по-бурни и по-чести безредици на морето. След тези по-бурни безредици се образуват мъртвите течения и дънните ями - доста рискови феномени в морето, изключително за неумеещите да плуват. Когато хората попаднат в тях, доста постоянно обстановките са трагични и, от неведение и суматоха, настава давене, изключително, в случай че няма кой да помогне, сподели още Налбантов. Мощта на водата издълбава дъното и ямата се появява към брега – на плиткото, само че вършат плиткото надълбоко. Спасителите са подготвени и знаят, че след такива безредици се появяват дънните ями и са задължени заран да оглеждат дъното и да ги обозначат, както и да предизвестяват туристите. Дънната яма се усеща при влизане във водата, а в случай че плажът е охранителен, спасителите би трябвало да ги маркират със знаци, уточни още Налбантов. Дънните ями нормално са много покрай брега – на два-три метра във вътрешността във водата. Тъй като са покрай брега, хората не чакат, че може внезапно да пропаднат, губят хладнокръвие и стартира давене, добави той.

За да може човек да преодолее мъртво течение, не би трябвало да плува фронтално, против брега, напомни Налбантов. Мъртвото течение е с доста огромна мощ покрай брега и е невероятно да се преборим със силата на водата, сподели още той. По думите му би трябвало да се плува напряко или паралелно на брега, с цел да се изплува на безвредно място.

Когато има мъртво течение, във водата не се позволяват хора с надуваеми произведения. Ако въпреки всичко стане някакъв случай, надуваемото произведение би могло да послужи като помощно средство за индивида, посредством което да се измъкне от мощната част на течението.

Най-големият зложелател на неумеещите да плуват е суматохата, само че не би трябвало да се мисли, че щом си добър плувец, всичко ти е разрешено, подсети Налбантов.

Задължително би трябвало да се облекат избавителни жилетки, когато хората се качват на водно колело, лодка, джет, „ банан “, сподели още Налбантов. Спасителната жилетка може с часове да задържи човек над водата, в случай че по някаква причина плавателният съд се е преобърнал.

Скачането от скали е рисково, тъй като те не са единствено над водата, и за човек, непознаващ релефа, има риск от черепно-мозъчни контузии, предизвести спасителят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР